ivan-tasovac

Ministri: Filmski fond Avala filma je siguran

Ministri privrede i kulture Željko Sertić i Ivan Tasovac poručili su danas, posle sastaka sa predstavnicima „Filmskog puta“, da je filmski fond „Avala filma“ siguran i da novi vlasnici (Filmski put) imaju iste obaveze kao i prethodni.
Kako je danas saopštilo Ministarstvo privrede, Sertić i Tasovac razgovarali su sa predstavnicima „Filmskog puta“, čija imena nisu navedena, i sa direktorom Jugoslovenske kinoteke Radoslavom Zelenovićem o budućnosti privatizovanog „Avala filma“ i sudbini filmskog fonda ove firme koji je, posle privatizacije, prešao u vlasništvo kupca.
Ministar Sertić je konstatovao da je „Filmski put“ ispunio sve zakonske odredbe u postupku privatizacije „Avala filma“ i da je preostalo da, u roku od 30 dana, isplati ostatak novca, saopštilo je Ministarstvo privrede.
-Proces kupovine, iz stečaja, Avala filma je završen i iz ostvarene prodajne cene biće namireni svi poverioci, a deo sredstava će prihodovati i budžet Republike Srbije – rekao je Sertić.
Sa druge strane, važno je i da je filmski fond sasvim siguran i da nema govora o njegovom otuđenju, prodaji i slično, o čemu je poslednjih dana bilo puno spekulacija i nesitina, rekao je ministar Sertić i podsetio da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, nije došlo do bilo kakvog ugrožavanja filmske građe u „Centar filmu“, „Dunav filmu“ ili „Union filmu“, koji su, takođe, promenili vlasničku strukturu.
Ministar Tasovac je objasnio da je zaštita filmskog fonda precizno definisana zakonom, i da nema nedoumica o budućnosti filmske građe Avala filma.
-Novi vlasnici Avala filma imaju ista prava i obaveze kao i prethodni. Filmska građa Avala filma je deo kulturnog nasleđa i kao što likovno delo iz privatne kolekcije koje je utvrđeno za kulturno dobro morate čuvati pod propisanim uslovima, tako je i sa filmskim fondom – objasnio je Tasovac.
Predstavnici „Filmskog puta“ su ministrima Sertiću i Tasovcu objasnili da nameravaju da unaprede rad Avala filma i usko sarađuju sa Jugoslovenskom kinotekom, kako bi fimski fond bio sačuvan i bezbedan. 
Oni su objasnili da je u delu javnosti priča oko prodaje Avala filma bila nepotrebno politizovana i da su novi vlasnici i po zakonu obavezni da čuvaju filmski fond koji neće biti nijednog trenutka ugrožen, zaključuje se u saopštenju Ministarstva privrede.
Inače, kako pišu beogradski mediji, u Agenciji za privredne registre (APR) kao direktor firme „Filmski put“ navodi se Mišel Babić iz Francuske. 
Pokret „Dosta je bilo“ saopštio je da je najveći filmski studio bivše Jugoslavije u stvari kupio bivši taksista iz Pančeva Saša Ćorović, koji ima založno pravno nad kapitalom firme Flimski put. 
Pokret, koji predvodi bivši ministar privrede Saša Radulović, navodi da je reč o firmi koja je registrovana samo mesec dana sa kapitalom manjim od 500 evra. Tačnije, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme je izvesni Mišel Babić iz Pariza. Međutim, cela njegova firma je 2. aprila 2015. godine stavljena pod hipoteku, što ukazuje da je pravi kupac u stvari vlasnik te hipoteke Sasa Ćorović, bivši taksista iz Pančeva, navodi Pokret „Dosta ej bilo“.
Što se tičce Kinoteke, Ministarstvo kulture je juče kritikovalo tu instituciju što nije ispunila obaveze po Zakonu o kulturnim dobrima iz 1994. godine i nije donela ni jedno rešenje kojim se filmska građa utvrđuje za kulturno dobro i definišu adekvatne mere zaštite, jer da je to uradila kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća.
U Jugoslovenskoj kinoteci Tanjugu je tada rečeno da su dobili nalog Ministarstva kulture i informisanja da na osnovu stručnih kriterijuma hitno donesu rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i da nove vlasnike upoznaju sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.
Postupićemo prema nalogu i o tome obavestiti Ministarstvo, rekao je v.d. direktora Kinoteke Radoslav Zelenović.
Međutim, Ministarstvo kulture je danas objavilo novo saopštenje u kojem ističe da prodajom Avala filma „filmska građa ni na koji način nije ugrožena i nema mesta bojazni da će pomenuti filmski fond biti uništen“.
Ministarstvo je rastumačilo postojeći Zakon o kulturnim dobrima koji „jasno definiše da kulturna dobra mogu biti u svim oblicima svojine, ali da je vlasnik dužan da čuva, održava i koristi filmsku građu u skladu sa merama zaštite koje utvrđuje Jugoslovenska kinoteka“.
Kompanija „Filmski put“ kupila je za 980 miliona dinara nekadašnji najveći jugoslovenski studio za proizvodnju igranih i dokumentarnih filmova smešten u Košutnjaku. 
Prema oglasu koji je objavila Agencija za privatizaciju, uz producentska prava na filmove kao što su „Skupljači perja“, „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“, prodati su i objekti koji imaju odobrenje za izgradnju dok je celokupno zemljište (više od 30 hektara) u državnoj svojini sa pravom korišćenja od strane vlasnika.

Povezana vest:  Jacka Sparrowa dobio mesto u Disney avanturi