zlatna palmaKan: Večeras dodela Zlatne palme i zatvaranje festivala

Nakon gotovo dve nedelje prikazivanja uzbudljivih, zabavnih, ali i provokativnih filmova, kao i nekoliko mediokritetskih naslova, Filmski festival u Kanu danas će biti zatvoren proglašenjem pobednika i svečanom dodelom Zlatne palme.

Projekcijom „Makbeta“, filmske adaptacije čuvenog Šekspirovog komada u režiji australijskog reditelja Džastina Kurzela, juče je završen takmičarski program.

O tome ko će poneti zlatni trofej vredan 20.000 evra, odlučio je žiri kojim ove godine predsedava američki rediteljski dvojac, braća Itan i Džoel Koen.

Povezana vest:  Trijumf Mladog Meseca na dodeli filmskih MTV nagrada

Pored nagrade za najbolji film, žiri će podeliti i nagrade za najboljeg reditelja, najboljeg glumca, odnosno glumicu i najbolji scenario.

Kritičari su mahom pozdravili ovogodišnju selekciju, među kojima su najbrojniji bili italijanski i francuski filmovi, uz dva kineska i par američkih, već viđenih za Oskara, ali i jedne surove mađarske drame o holokaustu.

Favoriti za Zlatnu palmu su „Carol“ (Kerol), lezbejska melodrama Amerikanca Toda Hejnsa sa izvanrednom Kejt Blančet u glavnoj ulozi, „Mia Madre“ (Moja majka) Italijana Nanija Moretija i „Son of Saul“ (Saulov sin) mađarskog debitanta Lasla Nemeša.

Povezana vest:  Počeo 60. Kratki metar

Tu su još „The Lobster“ (Jastoga) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa i „Youth“ (Mladost) Italijana Paola Sorentina sa sjajnom ekipom glumaca – Majklom Kejnom, Harvijem Kajtelom i Džejn Fondom, kao i akcioni film „The Ašašin“ (Ubica) tajvanskog reditelja Hua Hsiao-hsjena.

Prema pravilima festivala, glavni trofej, Zlatna palma, ne može da se dodeli, već mora da pripadne samo jednom filmu.

Povezana vest:  Glumačka ekipa filma 'MALI BUDO' u Kupina bioskopu

Glumačke nagrade, pak, se ne mogu dodeliti protagonistima nagrađenog ostvarenja.

Obično, članovi žirija biraju pobednika tako što papiriće sa svojim favoritom ubacuju u kofu za šampanjac.

PHOTO: www.festival-cannes.com