niski-festivalZavršne pripreme za 48. festival glumaca

U Niškoj tvrđavi obavljaju se završne pripreme za sutrašnju svečanu ceremoniju otvaranja 48. po redu festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ na kome će do 31. avgusta biti prikazano 12 filmova u zvaničnoj konkurenciji za nagrade.
Letnja pozornica priprema se da prihvati glumce, goste, sve ljubitelje domaćeg igranog filma na festivalu koji neprekidno traje 48 godina.
Ceremonija svečanog otvaranja započinje predajom ključeva gradonočelnika Niša Zorana Perišić predsednici žirija, a zatim će glumici Veri Čukić biti uručena nagrada „Pavle Vuisić“ (popularni srpski „Oskar“) koju dodeljuje Udruženje filmskih radnika Srbije.
Prve večeri biće prikazana dva filma u takmičarskoj konkurenciji: „Kad svane dan“ ( Goran Paskaljević) i
„Mamaroš“(Momčilo Moma Mrdaković).
Selektor festivala i filmski kritičar Dejan Dabić rekao je ranije Tanjugu da su obeležja ovogodišnje manifestacije što je od 12 filmova u zvaničnoj konkurenciji osam debitantskih, što se u filmovima pojavljuje veliki broj glumaca iz regiona i što će na festivalu biti digitalne slike.
U zvaničnoj konkurenciji biće prikazani još filmovi „Krugovi“(Srdan Golubović), „S/kidanje“ (Kosta Đorđević), „Odumiranje“ (Miloš Pušić), „Vir“ (Bojan-Vuk Kosovčević), „Falsifikator“ (Goran Marković), „Ljubav dolazi kasnije “ (Hadzi-Aleksandar Đurović), „Gde je Nađa“ ( Luka Popadić, Aron Sekelj i drugi), „Led“ (Jelena Bajić Jočić), „Artiljero“ (Srđan Anđelić) i „Država“ (Jelena Marković).
Osim zvaničnog programa, na zatvaranju festivala niška publika će moći da vidi i dva filma koja su van konkurencije za nagrade, a reč je o istorijskim pričama.
Jedna je dokumentarno-igrana, govori o princezi Oliveri, ćerki kneza Lazara i kneginje Milice koja odlazi u harem turskog sultana Bajazita, a druga je priča o Boju na Čegru“.
Prvi film pod nazivom „Put ružama posut“ režirao je Marko Novaković, Oliveru tumači glumica Vesna Stanojević, narator je Milan Caci Mihajlović, a Milicu igra Tanja Bošković.
Drugi film pod nazivom „Ponoćna molitva“ režirao je Boban Rajković po drami Nebojše Ozimića „Senke Ćele kule“.
Na festivalu će biti dodeljeno osam zvaničnih nagrada, Gran pri „Naisa“ koja nosi 200.000 dinara, nagrade Car Konstantin i carica Teodora vrede po 150.000 dinara, dobitnici nagrada za izuzetnu mušku i žensku ulogu odneće po 100.000 dinara, a epizodisti i debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.
Već više godina pravlima festivala je predviđena dodela plaketa glumcima koji nisu državljani Srbije, a pojavljuju se u filmovima u zvaničnoj konkurenciji za nagrade.

Povezana vest:  Film sa Džastinom Biberom povučen iz bioskopske distribucije