legende ii - seni bogovi i demoni-grupa autoralegende ii - zmaj mac i kralj-grupa autora„Legende II“ – antologija savremene fantastike

Za one koji sa nestrpljenjem čekaju četvrtu sezonu „Igre prestola“ i nove romane Džordža Martina, Nila Gejmena ili Dajane Gabaldon, izdavačka kuća „Laguna“ pripremila je dvotomnu zbirku priča 11 proslavljenih autora savremene fantastike – „Legende 2“ koju je priredio Robert Silverberg.
Prva antologija „Legendi“ objavljena je 1998. i sastojala se od 11 ranije neobjavljenih pripovesti jedanaest pisaca bestselera u žanru fantastike, a svaka od tih priča bila je smeštena u poseban izmaštani univerzum koji je svog tvorca proslavio širom sveta.
Ta knjiga (koju je „Laguna“ takođe objavila) je, prema rečima priređivača Silverberga, koji je i sam izuzetno cenjen pisac naučne fantastike i dobitnik prestižnih nagrada za taj žanr Hugo i Nebula, bila zamišljena kao definitivna antologija savremene fantastike, ali se ispostavilo da je fantastika neiscrpna i da je novih tema bilo dovoljno za drugu antologiju.
Ispostavilo se i da su mnogi pisci iz „Legendi 1“ bili voljni da se još jednom vrate u svoj posebni fantastični svet. U drugu knjigu „Legendi“ vratilo se šest pisaca – Džrdž R.R. Martin, Rejmond I. Fajst, En Makafri, Tad Vilijems i sam Silverberg, a pridružili su im se Robin Hob, Elizabet Hejdon, Dajana Gabaldon, Nil Gejmen i Teri Bruks.
Antologija je priređena u dva toma – „Seni, bogovi i demoni“ sa pričama Gemena, Makafri, Vilijemsa, Hobove, Silverberga i Fajsa. Drugi tom „Zmaj, mač i kralj“ čine priče Bruksa, Martina, Gabaldon, Skot Karda i Hejdon.
U „Vladaocu udoline“ Gejmen nam daje da zavirimo u sudbinu čoveka zvanog Senka nakon događaja iz „Američkih bogova“. „Zmajska lejdi“ En Makafri u „Iza međuprostora“ osvetljava najmisterioznije i najčudesnije mesto u Pernu. Vilijams u „Najsrecniji mrtvi dečak na svetu“ istražuje zagrobni život Orlanda Gardinera, Hob se vraća u svoj proslavljeni svet „Trilogije o Vidovnjacima“, Silverberg u „Knjizi promena“ priča ranu istoruju Madžipura dok Fajst u „Glasniku“ umesto velikih bitaka iz „Sage o ratovima za Kapiju svetova“ prati avanture jednog mladog vojnika.
Dajana Gabaldon, autorka izvanrednog serijala „Tuđinka (prve tri knjige izdao „Portalibris) prati jednog od omiljenih junaka njenih fanova lorda Džona Greja u priči „Lord Džon i sukuba“. Bruks u „Nesavladivom“ priča priču o Džairu Omsfordu, dok Orso Skot Kard u „Kraljici Jazua“ priča priču o Alvinu Tvorcu, moćnom Misisipiju i zlikovcima Džimu Bouviju i Ejbu Linkolnu.
Martin u „Zakletom maču“ priča priče koje prethode događajima u serijalu „Pesma leda i vatre“, dok Elizabet Hejdon u „Pragu“ pripoveda o razaranju Serendera i sudbini njegovih poslednjih branilaca.
Obe antologije nezaobilazno su štivo za sve ljubitelje fantastike ali i za čitaoce željne da upoznaju druge svetove i žanrove kroz izvanredne priče majstora savremene fantastike.

Povezana vest:  Andre Riju i "Johan Štraus orkestar" večeras u Areni