Everest

Snežna drama Everest otvara ovogodišnju Mostru

Film „Everest“, o alpinistima koji su usled opasne snežne oluje ostali blokirani na tom ledenom vrhu, otvoriće ovogodišnji Venecijanski festival, saopštili su organizatori.
Reč je o adaptaciji istinite priče o rivalstvu dve grupe planinara koje su 1996. godine krenule na osvajanje „krova sveta“.
Obično se ostvarenje koje dobije čast da otvori Mostru kasnije nađe među nominovanim za Oskare, podseća britanski list Gardian.
Snimljen u 3D tehnologiji, „Everest“ je 10. igrani film islandskog reditelja Baltazara Kormakura koji je za ovu priliku okupio prvoklasnu glumačku ekipu.
Glavni glumci u ovom izuzetnom avanturističkom trileru su Džejk Džilenhal i Džejson Klark, u ulozi vođa suparničkih ekspedicija koje se suočavaju sa brojnim izazovima tokom uspona na najviši vrh, a repliku im daju Džoš Brolin, Kira Najtli, Džon Houks, Sem Vortington, Robin Rajt i Emili Votson.
Scenario potpisuju dvojica britanskih veterana: Vilijam Nikolson (Gladijator, Zemlja senki, Nepokoren) i Sajmon Bofoj koji je osvojio Oskara za „Milionera iz blata“, a bio je nominovan i za komediju „Do gole kože“. Oni su adaptirali scenario na osnovu pet knjiga napisanih o ovoj nesreći koja je ostala zapamćena kao jedna od najvećih tragedija na Everestu.
„Planinarski“ filmovi su poslednjih godina dobro prolazili kako kod kritike tako i kod publike. Godine 2003, dokudrama „Toućing the Void“ o stravičnoj avanturi dvojice planinara na Andima, osvojila je Bafta nagradu za najbolji dokumentarac, dok je film „127 sati“ Denija Bojla nominovan za čak šest Oskara.

Povezana vest:  Vanessa Hudgens otkrila šta misli o slavi