B. Kosa 1

Muzej afričke umetnosti uvodi poseban program namenjen starijoj populaciji

Muzej afričke umetnosti u saradnji sa Fakultetom za kulturu i medije i Gerontološkim društvom Srbije osmislio je društveno odgovoran projekat „MAU za sve, svi u MAU – poseban program za starije osobe“ kojim se podstiče integracija i aktivno učešće starijih osoba u kulturnim programima. Projekat su podržale organizacije „Balkanska muzejska mreža“ i „Kulturno nasleđe bez granica“, kao i Vlada Švedske.
Programi Muzeja namenjeni su svim zajednicama i starosnim grupama. Kako bismo učinili programske sadržaje Muzeja dostupnim i našim starijim sugrađanima, i kako bismo im olakšali kretanje kroz izložbenu postavku, pristupili smo izradi specijalnih rukohvata i rampi za invalidska kolica. U narednom periodu kustosi Muzeja i studenti-volonteri posetiće domove Gerontološkog centra Beograd gde će predstaviti muzejske programe i održati posebne radionice vajanja u glini. Po okončanju projekta biće ustanovljeni posebni, besplatni termini i programi namenjeni starijima – navodi dr Marija Aleksić, v.d. direktora Muzeja afričke umetnosti.
Starenje stanovništva je prepoznato kao globalni trend, jer je evidentno u skoro svim zemljama sveta. Prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji, broj stanovnika starijih od 65 godina iznosi 1.247.944, a demografi predviđaju da će 2041. taj broj dostići 1.644.922 osoba. U društvenoj stvarnosti postoje predrasude i stereotipi koji označavaju starije osobe kao nemoćne, na teretu drugih, sa malim produktivnim, kreativnim i progresivnim potencijalom, senilne, anahrone i neprilagodljive savremenom dobu.
Cilj ovog programa je stvaranje društveno-odgovornog i inkluzivnog muzeja koji će aktivno doprineti rešavanju problema socijalne isključenosti sa kojima se svakodnevno suočavaju pripadnici starije populacije i osobe sa invaliditetom, ali i druge marginalizovane grupe. Ne manje važni razlozi su i razvejavanje predrasuda, unapređenje kvaliteta života starijih lica, ali i podizanje svesti u društvenoj zajednici i medijima o problemima sa kojima se ove osobe susreću u svakodnevnom životu. Verujemo da ćemo u tome uspeti i da ćemo doprineti stvaranju nove publike koja će aktivno učestvovati u radu Muzeja, na obostrano zadovoljstvo – ističe Marija Aleksić.
Program je otpočeo radionicom u Domu Bežanijska kosa, a slede posete ostalim ustanovama ovog tipa u okviru Gerontološkog centra Beograd.

Povezana vest:  Ekskluzivno - autobiografija Britni Spirs "Žena u meni" od 28. januara u Laguninim knjižarama u tržnim centrima Delta City i Ušće