tajna brojeva promocija

Predstavljena knjiga o „Tajnom životu brojeva“

Knjiga o „Tajnom životu brojeva“, dvojice nemačkih autora Holma Fribea i Filipa Albersa, u izdanju „Lagune“ predstavljena je večeras beogradskoj čitalačkoj publici koja je „ispitivala“ promotere tog dela neobicnog naslova.
Po interesovanju publike koja je više od pola sata „ispitivala“ promotere ove knjige, koja se može svrstati u kategoriju popularne nauke.
Ovo bi trebalo da postane prvorazredni čitalački hit, jer voditeljka promocije menadžzer Vanja Gavrovski morala je da prekine razgovor koji je vođen između direktora Matematičke gimnazije prof. dr Srđana Ognjanovića i psihoanaliticarke i numerologa Nevene Đukić.
Treći promoter, urednik knjige Nebojša Barać, objasnio je šta ga je podstaklo da se zauzme kod direktora „Lagune“ Dejana Papića da se ova knjiga prevede i objavi, a inače nije bio zanimljiv publici pošto nije mogao da im objašnjava neke fenomene vezane za brojeve o kojima je u knjizi reč.
Barać je kazao da njega matematika nije nikada zanimala, ali je po prirodi radoznala osoba i to je bio razlog da je uzeo knjigu da je razgleda, kada je video da privlači kupce u nemačkim knjižarama.
Zanimljivo je da autori nisu po profesiji matematičari već Fribe je po obrazovanju ekonomista, koji predaje na Univerezitetu umetnosti i pisac je većeg brojha stručnih knjiga među kojima je bestseler iz ekonomije „Mi to zovemo posao“.
Albers je teoretičar američke i opšte kulture, nezavisni je novinar i sa Fribeom radi u Centrale inteligenc agenciji (ZIA).
Kako je kazao Barać, njega je knjiga fascinirala jer „donosi mnogo zanimljivih činjenica o brojevima koje nemaju mnogo veze sa matematikom, a znanje o brojevima je zabavno znanje“.
On je prepoznao da je štivo, pre svega, zanimljivo za nematematičare, za one koje zanima psihologija numerologija i žele da iskoriste znanje koje pruža knjiga da primene u privatnom ili profesionlanom životu.
Kako su autori definisali knjigu, ona donosi one vrednosti brojeva koje nisu samo matematičke već estetske i psihološke, jer brojevi su stalni saputnici čoveka od rođenja, ali su puni tajni dok su ljudi skloni da im pridaju i neka mistična značenja.
„Ova knjiga je pravi model kako treba da budu napisana naučno popularna dela, jer bez obzira na obrazovanje čitaoca svima će dati neke nove ideje i podstaći ih da potraže odgovore na zagonetke o kojima piše“, konststatovao je Barać.
Psihoanalitičar i numerolog Nevena Đukic sa 20-godišnjom praksom, pokazala je koliko se pomoću brojeva može saznati o nekoj ličnosti, kako brojevi mogu da ukažu na put kojim će neka osoba krenuti i mnoge druge primerne brojeva u svakodnevnom životu čoveka.
Srđan Ognjanović je priznao da ga je knjiga zabavila i pokazala da se na brojeve može gledati na potpuno drugi način nego što je on navikao da radi kao matematičar i uveren je da će svima, bez obzira čime se bavi ona biti interesantna.
Posebno je bio fasciniran poglavljem u kome se pokazuje kako se određuje cena nekog umetnickog dela.
Đukićeva tvrdi da brojeve (od jedan do devet) doživljava kao nešto živo i da na osnovu broja bioritma i generacijskog broja dobija portret neke osobe.
Ovako započet razgovor naravno da je zaintrigirao publiku koja je matematičara i numerologa zasula pitanjima o računanju bioritamskog i generacijskog broja, tražila je objašnjenje za svaki od devet brojeva, šta svaki broj znači…

Povezana vest:  Beogradska premijera Lutkine kuće u BDP-u