Brat Dejan 1

Premijera filma „Brat Dejan“ na Filmskom festivalu u Lokarnu

Novi film u produkciji Miše Mogorovića, BRAT DEJAN, imaće premijeru 6. avgusta u okviru Glavnog takmičarskog programa Filmskog festivala u Lokarnu, koji se održava od 5. do 15. avgusta. Reprizne projekcije održaće se 7. i 8. avgusta.

Reditelj ove prve zvanične rusko-srpske koprodukcije je proslavljeni Rus gruzijskog porekla Bakur Bakuradze. Ovo je njegov treći film, a sa prethodna dva je učestvovao u pratećim programima festivala u Kanu.

Povezana vest:  Pirati sa Kariba: Najveći svetski hit godine

Međunarodni filmski festival u Lokarnu je jedan od festivala A kategorije, i deo je velike festivalske četvorke (pored festivala u Berlinu, Kanu i Veneciji). Film BRAT DEJAN se takmiči za glavnu nagradu festivala, Zlatnog Leoparda.

Glavnu ulogu u filmu BRAT DEJAN igra legenda naše kinematografije Marko Nikolić, koji će prisustvovati i premijeri filma u Lokarnu. Film je u celini snimljen u Srbiji na srpskom jeziku, na lokacijama u Valjevu, Goču, Prijepolju, Pančevu, Fruškoj Gori, Titelu i Beogradu.

Povezana vest:  Meril Strip kao Marija Kalas

Film prati poslednjih dvanaest meseci u životu Dejana Stanića, bivšeg generala u balkanskim ratovima. Poslednjih deset godina, on je prisiljen da se krije od pravde, posebno od Međunarodnog suda pravde za zločine u bivšoj Jugoslaviju u Hagu, zbog raznih optužbi u vezi sa njegovom vojnom službom. Konačno nalazi sklonište kod Slavka, starca koji živi u izolovanom planinskom selu. Pateći od potpune otuđenosti, Dejan ne samo da treba da se suoči sa novim okruženjem i novom realnošću, već neće moći da izbegne ni svoju prošlost.

Povezana vest:  Polanski dobio Cezara

Film je većinski finansiran sredstvima Ruske Federacije, a sufinansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije. Srpski koproducent je Pilon Media, a izvršni producent kompanija Art & Popcorn.