Carlsberg i Dundjerski Fondacija logo

Carlsberg i Dunđerski Fondacija izabrala projekte koje će podržati

Carlsberg i Dunđerski Fondacija, koja ulaže u razvoj nauke i obrazovanja, očuvanje kulturne baštine, zaštitu životne sredine i podizanje svesti društva o aktuelnim socijalnim problemima, izabrala je pet dobitnika Konkursa za novčanu donaciju projektima u oblastima očuvanja kulturne baštine Vojvodine i zaštite životne sredine. Ukupna vrednost donacije svim projektima iznosi više od 1.900.000 dinara.
Na konkurs koji je trajao od 5. maja do 16. juna, pristigla je čak 171 prijava. Izvršni odbor odlučio je na osnovu kriterijuma među kojima su doprinos negovanju i razvoju lokalne kulture u Vojvodini, inovativnost i trajni doprinos lokalnoj zajednici.
„Nakon nedavne dodele deset stipendija u pojedinačnom iznosu od 120.000 dinara, kao i tri jednokratna granta od po 150.000 dinara, odabirom pobednika trećeg konkursa koji je raspisan po osnivanju Fondacije ovog proleća, Fondacija nastavlja sa ispunjavanjem svoje misije – da neguje istoriju koja nas je izgradila i oblikovala, istovremeno ulažući u budućnost generacija koje dolaze. Radujemo se ostvarenju ovih projekata, koji objedinjuju obrazovanje i negovanje tradicije, i doprinose kvalitetnijem društvenom životu“ – poručuje Jovana Mladenović, upraviteljka Carlsberg i Dunđerski Fondacije.
Dobitnici su: Udruženje „Etnolife“ iz Subotice, sa projektom revitalizacije Rokinog salaša kraj Ludaškog jezera, Klub Kulpičana iz Kulpina sa projektom postavljanja bisti značajnih ličnosti koje su rođene ili živele u Kulpinu, Udruženje mladih „Severna kapija“ iz Novog Kneževca, sa projektom pošumljavanja starog parka u Novom Kneževcu i nabavke kanti za smeće, zatim Udruženje „Klub finih zanata“ iz Mošorina (opština Titel), sa projektom „Od babe devojka“, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti zemljanih kuća, kao i Udruženje građana „Spajalica“ iz Subotice, sa projektom „Mlada stabla za mlade ljude“, koji podrazumeva ozelenjavanje dvorišta osnovnih škola u Subotici i edukaciju mladih o značaju zaštite životne sredine. Rok za realizaciju projekata je kraj 2015. godine.
Carlsberg i Dunđerski Fondacija nastavlja da neguje bogatu tradiciju ulaganja u dobrobit društva, poteklu od dva pasionirana ljubitelja piva i dobročinitelja – Jakoba K. Jakobsena, osnivača pivare Carlsberg u Kopenhagenu i Lazara Dunđerskog, osnivača pivare u Čelarevu.

Povezana vest:  Princ Vilijam preuzima zaduženja kraljice Elizabete II