Chasing a Dream

Premijera filma „U potrazi za snom“ u Sarajevu

Dokumentarni film reditelja i producenta Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“ (Chasing a dream) svetsku premijeru imaće u okviru zvanične selekcije ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, u utorak, 18. avgusta.
Dan ranije, u ponedeljak 17. avgusta, Ujedinjene nacije organizovaće promociju filma u Sarajevu, što predstavlja izuzetnu čast za srpski film. Promociji će prisustvovati veliki broj istaknitih javnih ličnosti i predstavnika diplomatskog kora.
Film „U potrazi za snom“ je realizovala producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima – Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije.
Film je sniman više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD).
Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film „Haustorce“ (1987), Jadrankom Stojaković. Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad – Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.
Potreba da prekine svoju dvadesetogodišnju filmsku samoizolaciju i želja da sazna šta se tokom i posle rata desilo sa nekadašnjim dečacima iz njegovog filma – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima (učenicima škole „Bratstvo i jedinstvo“), pokreće Mitrovića na put dug 50.000 kilometara, tokom koga će ih sve pronaći i dovesti „kući“ – u haustorce u kome su se igrali kao deca, prvi put zapalili cigaretu „na štipaljku“ i maštali o svetu odraslih, koji ih je kasnije vodio sve dalje od velikih želja i dečijih snova.
U vreme kada se i dalje broje porazi i računa ko je koliko i šta izgubio u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, autobiografska dokumentarna odiseja Mladena Mitrovića u gledaocu, koji je svojom voljom ili ne, deo kompleksne regionalne istorije i geografije – budi ono što mu niko i nikada ne može oduzeti – snove i sećanja. To je upravo glavni element kolektivne katarze kroz koju prolaze reditelj i akteri filma.
Najveći regionalni multikulturalni i multietnički dokumentarni filmski projekat podržali su: UNESCO, MDGF (Millenium Development Goals Fondation), „Dijalog za budućnost“ – Ujedinjene nacije, Swiš Cultural Programme in the Western Balkans, EUFOR, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Grad Sarajevo, HAVC (Hrvatski audiovizualni centar) i mnogi drugi.
Prepoznavši značaj filma „U potrazi za snom“ u osetljivom, čak prelomnom trenutku za pomirenje unutar regiona, UNESCO i Dijalog za buducnost UN organizovaće za vreme festivala u Sarajevu prijem povodom svetske premijere.
Posle Sarajevo Film Festivala, film „U potrazi za snom“ započinje sopstvenu odiseju – ka međunarodnim filmskim festivalima.

Povezana vest:  „Linija života” Darka Bajića otvara Beldocs festival