Anica Dobra

Srpski kandidat za Oskara – film „Enklava“

Srpski nacionalni kandidat za Oskara je film „Enklava“ Gorana Radovanovića, odlučio je danas glasanjem Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).
„Enklava“ je dobila 15 glasova od prisutnih 18 članova Odbora, rekao je Tanjugu generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković.
Po jedan glas dobili su „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića i „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića.
U konkurenciji su bili i „Neposlušni“ Mine Đukić i „Spomenik Majklu Džeksonu“ Darka Lungulova.
AFUN je saopštio da su članovi Odbora, čiji je predsednik filmolog dr Petar Volk, pregledao svih šest filmova koji su ispunili zahtevane uslove i nakon većanja, u skladu sa pravilima američke i naše akademije, tajnim glasanjem doneo odluku.
Glasanju je pristupilo 18 članova, a pobednički film je dobio 15 glasova, precizira se u saopštenju.
-Našem kandidatu čestitamo na izboru i želimo uspeh u daljem takmičenju. Ministarstvu kulture i informisanja Srbije zahvaljujemo na podršci – dodaje AFUN.
„Enklava“ se kandiduje u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2015. za predstojeću, 88. dodelu Oskara, koja će biti održana početkom 2016. godine.
Prema propozicijama, mogu da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porekla između 1. oktobra prethodne i 30. septembra tekuće godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu. Dakle, učešće na festivalima nije dovoljan uslov.
Obaveza AFUN-a je da pošalje kompletan dosije o izabranom nacionalnom kandidatu, a dosije treba da stigne u Los Anđeles do 1. oktobra.

Povezana vest:  "Partizanski film" Igora Stoimenova na "Beldoksu"