marsovac 1

Megakom – američki hitovi, ali i albanski i islandski film

Za jesenju sezonu u bioskopima distributerska kuća „Megakom“ najavila je vrlo raznovrsan repertoar, sa američkim hitovima, ali i filmovima albanske i islandske produkcije – ukupno 11 naslova koji će biti prikazani tokom oktobra i novembra.
Već 1. oktobra stiže američki akcioni i naučno-fantastični hit „Marsovac“, po istoimenom romanu (kod nas u izdanju Evro Đuntija), u režiji slavnog Ridlija Skota.
Met Dejmon igra naslovnu ulogu – astronauta Marka Votnija „zaglavljenog“ na Marsu.
Tokom misije na toj planeti dogodila se strašna oluja, svi misle da je Votni stradao, ali on je preživeo, mada je ostao sam, sa ograničenim resursima. Sada mora da nauči da živi u takvim uslovima i pošalje poruku na Zemlju da je još uvek na Marsu kako bi ga kolege spasle.
Istog datuma počinje da se prikazuje islandski film „Devičanske planine“, koji je naša publika imala prilike da vidi na ovogodišnjem Festu. Reditelj Dagur Kari snimio je dramu, sa duhovitim detaljima, o simpatičnom debeljku Fusiju koji u svojim 40-im godinama jos živi kod majke, nema devojku i kao da nije skupio hrabrost da uđe u svet odraslih.
Kao kuriozitet na domaćem repertoaru od 8. oktobra će biti jedan albanski film – „Zakleta devica“ rediteljke Laure Bispuri.
Prema sinopsisu, Hana je devojka iz severnoalbanskog sela koja više ne želi da robuje tradiciji i živi kao virdžina. Da bi raskinula stari zakon mora da prihvati da večito ostane devica. Godinama kasnije, prvi put napušta dom i putuje kod sestre u Italiju. Tako stupa u svet koji joj je potpuno nepoznat. U novoj zemlji ponovo će se „otkriti“, ozbiljno razmatrajući mogućnost da prekrši zavet.
Sledi, od 15. oktobra, rumunski film u žanru drame „Boks“ reditelja Florina Šerbana o neobičnom odnosu dvoje po svemu različitih ljudi.
Rafael (19) je romske nacionalnosti, radi u auto-perionici i želi da postane poznati bokser. Kristina (34) je Mađarica, glumica u lokalnom pozorištu koja prolazi kroz profesionalnu i bračnu krizu. Od trenutka kada su se upoznali, nije bilo povratka za njih dvoje, navodi se u najavi.
Za najmlađu publiku od 22. oktobra prikazivaće se „Zmajeva kugla 2“, sinhronizovana verzija japanskog animiranog filma.
Tadajoši Jamamuro režirao je nastavak u kojem su preostali Frizini vojnici, posle gubitka vođe, sada pod komandom vanzemaljca Sorube. On odlučuje da oživi Frizu, pa dolaze na Zemlju gde skupljaju njegove delove u nameri da ga sastave. Kada uspeju u tome, Friza počinje sa treninzima, vraća se na Zemlju i počinje epska borba.
Za 29. oktobar najavljen je američki horor-triler „Pre buđenja“ (Before I Wake). Reditelj Majk Flenagan je pisao scenario zajedno sa Džefom Haurdom.
U filmu glume Kejt Bosvort, Tomas Džejn, Džejkob Tremlej, Anabet Giš, Deš Mihok.
Bosvort i Džejn tumače roditelje koji pokušavaju da nastave posle smrti svog deteta te odlučuju da usvoje slatkog osmogodišnjeg dečaka Kodija. Oni ne znaju da se Kodi plaši da zaspi. U početku pretpostavljaju da njegova prošlost stvara averziju prema spavanju, ali uskoro otkrivaju pravi razlog: Kodijevi snovi se manifestuju u stvarnosti dok spava. U jednom trenutku osete neverovatnu moć Kodijeve mašte, a već u sledećem zastrašujuću prirodu njegovih noćnih strahova, navodi se u najavi.
„Megakom“ je za novembar obezbedio filmove „Snupi i Čarli: Film o klinjama“ 3D, zatim „Sive dame“, „Mojih pet minuta“, „Most špijuna“ i „Prdoprah doktora Proktora“.

Povezana vest:  Vlada Švajcarske podržala 9. Bašta Fest