James Cameron najavljuje još dva dela „Avatara“

Avatar 1Na svetskoj premijeri filma „Avatar“, održanoj u četvrtak u Londonu, režiser i producent James Cameron najavio je da je završio priču za još dva nastavka tog naučnofantastičnog megaspektakla.
„Avatar“ – koji u bioskope širom sveta, pa tako i kod nas, stiže tokom nedelje koja nam dolazi – predstavlja Cameronov veliki povratak na scenu 12 godina posle neponovljivog „Titanica“, komercijalno najuspešnijeg filma svih vremena. U novi film uložena su ogromna sredstva (studio 20th Century Fox službeno priznaje budžet od oko 240 miliona dolara, plus 150 miliona za svetsku promociju filma, dok neki izvori tvrde da Foxovo ukupno ulaganje prelazi 500 miliona dolara), tako da su i očekivanja recipročna – po konzervativnim procenama, „Avatar“ mora da zaradi najmanje 600 miliona dolara u svetskim bioskopima kako bi imao šanse da vrati uloženo. Prve reakcije kritike mahom su pozitivne – tako je, na primer, Varietyjev kritičar izjavio da je „Avatar“ film koji će „gotovo svako ko ikad ide u bioskop poželeti da pogleda’, dok Hollywood Reporter kaže: ‘Dvanaest godina posle „Titanica“ Cameron potvrđuje ono što je tada rekao – on je kralj sveta.’
Cameronovu najavu nastavaka „Avatara“ u Foxu zasad nisu potvrdili, kažu samo da film ima potencijala za još izdanja.
Slavni filmaš ovih je dana objavio da je uključen u još jedan projekt – novu verziju SF trilera „Fantastično putovanje“ iz 1966. godine, priče o ekipi od pet naučnika koji, u objektu koji može da plovi, a smanjenom na mikroskopsku veličinu, bivaju ubrizgani u krvotok umirućeg naučnika kako bi pokušali da ga izleče. Cameron je u taj projekt uključen kao producent, dok redatelj još nije izabran, a kao kandidat spominje se Tarsem Singh („Ćelija“).

Povezana vest:  Vera Farmiga u filmu uz Džejka Džilenhala