Film „Kenjac“ Antonija Nuića od 17. decembra u bioskopima

kenjacFilm „Kenjac“ reditelja i scenariste Antonija Nuica, koji je premijeru imao na 15. Festivalu autorskog filma, naci ce se na redovnom bioskopskom repertoaru od 17. decembra.
Glavne uloge u filmu tumace Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Ljubomir Kiki Kapor, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegović, Asja Jovanović, Roko Roglić, Trpimir Jurkić i drugi.
Film je do sada bio prikazan na Festivalu u Puli (gde je osvojio nagradu za najbolji scenario u nacionalnoj konkurenciji), kao i na Sarajevskom filmskom festivalu.
Radnja filma je smestena u 1995. godinu, leto kada će se desiti operacija „Oluja“. Boro, koji će za godinu i po napuniti četrdeset, sa suprugom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina odlazi u rodno selo Drinovci u Hercegovini. Želi da vidi brata, koji je sa porodicom uspeo da napusti Sarajevo. Boro se stalno svađa s Jasnom i uopšte ne govori sa ocem Paškom, koga krivi za majčinu smrt. Tokom te dve nedelje avgusta 1995, Boro će rešiti svoj dugogodišnji sukob s ocem, naučiće kako da bude bolji muž i otac – a u svemu tome će jedan kenjac – magarac odigrati značajnu ulogu. 

Povezana vest:  Animirani film Stivena Spilberga otvorio 19. Sinemaniju

kenjac_02Antonio Nuić, reditelj

Antonio Nuić rođen je u Sarajevu 1977. Završio je ADU u Zagrebu. Na festivalu FRKA njegov film “Na mjestu događaja” nagrađen je za najbolji film i najbolji scenario i od strane publike i od strane žirija. “Vratite im Dinamo” osvojio je nagradu publike za najbolji film. Ovim filmovima učestvovao je na više međunarodnih studentskih festivala, a u Minhenu je i nagrađen.
Filmografija: “Kenjac” (2009), “Sve džaba” (2006), “Seks, piće i krvoproliće” (2004), “Rano buđenje” (kratki igrani film – 1999.), “Na mjestu događaja” (kratki igrani film – 1998.). 

Povezana vest:  Emma Watson oduvek htela da bude spajsica

Nebojša Glogovac

Rođen je 1969. u Trebinju. Od 1996. godine stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nakon filma “Ubistvo s predumišljajem“ (1995) Gorčina Stojanovića gde prvi put glumi glavnu ulogu, igra u brojnim drugim filmovima među kojima su: “Do koske“ (1996) Slobodana Skerlića, “Bure Baruta“ (1998) Gorana Paskaljevića, “Nebeska udica“ (1999) Ljubiše Samardžića, “Kad porastem biću kengur“ (2004) Radivoja Andrića, “Sutra ujutro“ (2006) Olega Novkovića te “Klopka“ (2007) Srdana Golubovića. Dobitnik je mnogih pozorišnih i filmskih priznanja.
kenjac_01Nataša Janjić 

Povezana vest:  Morganu Frimanu Zlatni globus za životno delo

Rođena je 1981. godine u Splitu, u Hrvatskoj. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine. Tokom studija igrala je u brojim pozorišnim predstavama, a trenutno je u stalnom angažmanu pozorišta Gavella. Njena filmska karijera uključuje filmove: “Volim te“ Dalibora Matanića (2005), “Pravo čudo“ (2006) Lukasa Nole, “Sveti Georgije ubiva aždahu“ (2009) Srđana Dragojevića te “Sve džaba“ (2006) Antonija Nuića za koju je osvojila Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu. Naša publika, takođe, trenutno ima priliku da je gleda u ulozi Maje u TV seriji “Na terapiji” (2009).