REZ-NA-BERLIN-poster

Festival savremenog eksperimentalnog filma REZ u Domu omladine Beograda

Teorija koja Hoda

[TkH] je, u saradnji sa Domom omladine Beograda, prošle godine pokrenula filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan/na od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora/ki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, odnosno specifična scena eksperimentalnog filma koja se vezuje za rad dotične/og autorke/a.
Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.
Drugo izdanje festivala, pod nazivom Rez na Berlin, kroz radove četiri autora mlađe generacije, opcrtaće aktuelne tendencije na berlinskoj sceni eksperimentalnog filma. Ovim izborom nadovezujemo se na prethodno izdanje festivala, kada smo predstavili rad Heinza Emigholza, jednog od najznačajnijih autora iz Nemačke, koji je bio profesor i osnivač katedre za eksperimentalni film na Berlinskom Univerzitetu umetnosti (UdK). Autori Guillaume Cailleau, Cinéma Copains (Minze Tummescheit i Arne Hector), René Frölke i Lior Shamriz, svojim će filmovima i diskurzivnim intervencijama lokalnom kontekstu ponuditi nove načine razmišljanja o filmu koje karakterišu aktuelnu berlinsku scenu.
Tokom tri dana festivala predstavićemo neka od najznačajnijih ostvarenja ova četiri autora, kao što su Laborat Guillaumea Cailleaua koji je prošlogodišnji dobitnik Srebrnog medveda za kratki film Berlinskog filmskog festivala, zatim kultni queer film Liora Shamriza Japan Japan koji je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, a zatim ga je glavni kustos MoMA-e u Njujorku proglasio jednim od 10 najboljih filmova 2007. godine. Tu su i filmovi umetničkog para Cinéma Copains čiji radovi se redovno mogu videti u okviru Berlinale Foruma, kao i najnoviji film Renéa Frölkea Lepa opasnost (Le beau danger) koji je prikazan na najvećim festivalima autorskog i umetničkog filma širom sveta, kao što su Berlinale, FID Marseille, Međunarodni filmski festival u Torontu i Sao Paulu, itd. Pored projekcija filmova organizovaćemo i nekoliko diskurzivnih događaja, kao sto su predstavljanje filmskog kolektiva LaborBerlin, kao i javne razgovore sa autorima koji će voditi filmski reditelji, aktivisti i teoreticari iz Beograda.

Povezana vest:  Prvi film za internet na sajtu YouTube

REZ \ 2. festival savremenog eksperimentalnog filma
13-15. novembra 2015.
Dom omladine Beograda
REZ NA BERLIN: GUILLAUME CAILLEAU \ CINÉMA COPAINS \ RENÉ FRÖLKE \ LIOR SHAMRIZ

PROGRAM
+ Ulaz na sve programe je besplatan.
++ Svi programi festivala su na engleskom jeziku.

13. 11. [petak]20.00 _ KRATKI REZOVI
[Izbor kratkih filmova četiri autora iz Berlina]+ razgovor sa autorima
Lior Shamriz [Pre nego što su cvetovi prijateljstva izbledeli, izbledelo je prijateljstvo, 2007, 7′]Cinéma Copains [Fikcije i budućnosti #1, 2015, 30′]Guillaume Cailleau [Laborat, 2014, 21′]René Frölke [Vođenje, 2011, 37′]Lior Shamriz [L’Amour Sauvage, 2014, 25′]

Povezana vest:  Film The Artist uvršten u listu kandidata za Zlatnu palmu


14. 11. [subota]12.00 _ René Frölke
[Jeremy Y. poziva Bobby O. ili Morgenthau bez suza, 2012, 83′]+ razgovor sa autorom

14.00 _ Labor Berlin
[LaborBerlin, predstavljanje filmskog kolektiva + diskusija]Učesnici: Minze Tummescheit i Guillaume Cailleau (suosnivači kolektiva LaborBerlin)
Moderira: Marta Popivoda (Teorija koja Hoda)

15.00 _ Cinéma Copains
[Radovi u toku – deo 1 i 2, 2012, 96′]+ razgovor sa autorkom

Povezana vest:  Film “Biser Bojane” koji je do sada videlo 130.000 gledalaca od sutra i u bioskopima širom Nemačke

18.00 _ Guillaume Cailleau
[performans + kratki filmovi]+ razgovor sa autorom
#1.01 [performans, 2011, 15′]H(i)J [kratki film, 2009, 6′]Mere štednje [kratki film, 2012, 9′]Vešanje [kratki film, 2014, 4′]

20:00 __ LIOR SHAMRIZ
[Poništena lica, 2015, 80′]+ razgovor sa autorom

15. 11. [nedelja]15.00 __ Cinéma Copains
[Pijaca «Evropa», 2004, 115′]+ razgovor sa autorkom

18.00 __ LIOR SHAMRIZ
[Japan Japan, 2006, 65′ + Noć, 2015, 7′]+ razgovor sa autorom

20.00 _ René Frölke
[Le beau danger, 2014, 100′]+ razgovor sa autorom