21. Festival autorskog filma

21. FAF: Predstavljen film „Jedan dan u Sarajevu“

Sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić prva je govorila na poslednjoj konferenciji ovogodišnjeg Festivala autorskog filma.

– Moj film „Jedan dan u Sarajevu“ se bavi ceremonijom koja je upriličena povodom obeležavanje početka Prvog svetskog rata, odnosno pogled iz ugla običnog čoveka. Na tu ceremoniju je potrošeno neverovatnih dva miliona evra i svirala je Bečka filharmonija, a cela proslava je bila puna komičnih situacija koje oslikavaju podaničko povijanje glava svih VIP-ova iz Sarajeva – rekla je Žbanić.

Povezana vest:  "Otac " Srdana Golubovića u programu Pulskog festivala

Stručni žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije u sastavu Predrag Bambić, Dušan Cicvara i Đorđe Nikolić na 21. Festivalu autorskog filma jednoglasno je dodelio plaketu „Aleksandar Petković Petko“ mađarskog igranom filmu „Šaulov sin“.

– Za najbolji snimateljski rad u pomenutom delu, direktor fotografije Maćaš Erdelji filmu je podario izuzetni vizuelni doprinos – rekao je Đorđe Nikolić.

Povezana vest:  Tri domaća filma u Glavnom takmičarskom programu 52. FEST-a

Žiri kritike FIPRESCI Srbija koji je radio u sastavu Borislav Anđelić, Miodrag Novaković i Milan Vlajčić pregledao je filmove 21. FAF-a i doneo odluku da nagradu „Slobodan Novaković“ dodeli filmu „Šaulov sin“.

– Ovu nagradu smo dodeli za izuzetan kinematografski doprinos u temi koja obrađuje Holokaust, koja u ovom obliku dobija novu dimenziju – rekao je Milan Vlajčić.

Predsednik saveta FAF-a, Srdan Golubović najavio je večerašnju dodelu glavnih nagrada i istakao da je ovo najveći Festival autorskog filma do sada.

Povezana vest:  Srpski film u srpskim bioskopima od 23. septembra

– Iako svi ulažemo ogromnu energiju i radimo volonterski, osećaj koji doživimo na FAF-u je nemerljiv. Još uvek nemamo zvanične brojke, ali znamo da je ovo najposećeniji FAF do sada i hvala vam na tome – rekao je Srdan.

Kompletan program „FAF na bis“ kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu www.faf.rs.