Nektarija Karanci i Vаsilis Cаbropulos

Nektarija Karanci: Čast je nastupati u Beogradu i učestvovati u radu na filmu Isceljenje

Specijalna projekcija debitantskog filma reditelja Ivana Jovića i scenaristkinje Monje Jović „Isceljenje“, održaće se 9. decembra u Dvorani Doma Sindikata u Beogradu sa početkom u 20 časova, a pre početka filma mini koncert održaće poznata grčka pevačica duhovne muzike Nektarija Karanci. Nju će nа klаviru prаtiti pijаnistа, dirigent i kompozitor, Vаsilis Cаbropulos.
Nektarijin glas više je od muzike u filmu: on predstavlja četvrti, nevidljivi lik. Njena interpretacija „Psalma 33 sa teriremom“, nosi emociju koja savršeno potcrtava ukupnu poruku filma u kome igraju Jovo Maksić, Radovan Miljanić i dečak Nemanja Jeremić.
„Velika je čast učestvovati u radu na flimu ‘Isceljenje’ Ivana Jovića, koji je značajan kako u pogledu svoje poruke, tako i režije, scenarija i interpretacije glumaca. Za mene je takođe čast da u Beogradu, u saradnji sa Vasilisom Cabropulosom, po prvi put izvedem vizantijske himne koje su deo našeg evropskog koncertnog programa, zasnovanog na duhovnoj muzici. Srbi i Grci su sledbenici pravoslavne tradicije, tako da smo prirodno braća i iz tog razloga osećam da ću 9. decembra nastupati u zemlji koju moja duša duboko poznaje, oseća i voli“, izjavila je pred nastup u Beogradu Nektarija Karanci.
Nagrađivani film „Isceljenje“, u produkciji „Cinnamon production“, priča je o drami nakon drame i o ratu koji u ljudima besni i nakon rata. Film koji postavlja pitanje granica ljubavi dato u Hristovoj zapovesti „Ljubi neprijatelja svoga“ i bavi se problemom oproštaja kao uslova za život u ljubavi i pobede nad smrću i besmislom, na repertoaru bioskopa širom Srbije, nakon prikazivanja na festivalima širom sveta, naći će se od 10. decembra.
„Isceljenje“ prikazuje tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Videvši da je ratna prošlost došla po njega i da on ne može da zaboravi i oprosti bol koji mu je nanet, monah shvata da je između njega i Boga nastala nepremostiva pukotina koju ništa ne može da popuni. Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju?

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Film je snimljen na nedostupnim, netaknutim lokacijama zapustele istočne Srbije, čija atmosfera naglašava izolovanost života u isposnici i unutrašnju dramu tri lika koji su u toj izolaciji suočeni jedan sa drugim.
„Isceljenje“ je na ovogodišnjem FEST-u, gde je imalo domaću premijeru, dobilo Nagradu žirija u okviru nacionalnog programa Srpski film, a u obrazloženju se između ostalog kaže: „Ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi“.
Od svetske premijere, 7. novembrа 2014. nа 24. Festivаlu istočnoevropskog filmа u nemаčkom grаdu Kotbus, film „Isceljenje“ imаo je bogat festivalski život uz niz međunarodnih nagrada. Između ostalog, film je osvojio dve nаgrаde nа 24. međunаrodnom festivаlu Zlаtni vitez u Rusiji: zа nаjbolji igrаni film i nаgrаdu zа nаjbolju epizodnu ulogu kojа je pripаlа dečаku Nemаnji Jeremiću, zatim nagradu za najbolji film i najbolji scenario na 4. BaNeFF festivalu filmova sa Balkana (održanom u Švedskoj u februaru 2015. godine), kao i nаgrаdu Zlаtno sonce zа nаjbolji film u okviru progrаmа CineBalkan nа 13. festivаlu evropskog filmа CINEDAYS u Skoplju.
Nedavno je film na festivalu „Religion film“ u Trentu osvojio „Signis“ nagradu uz obrazloženje: „Reditelj je uspeo da prikaže unutrašnja previranja čoveka na jednostavan, ali efikasan način – stavljajući verske simbole na jednu i prirodu na drugu stranu; bez obzira na ratni sukob koji se nazire u pozadini priče, film se bavi univerzalnim temama“.

Povezana vest:  Dadilja Makfi i veliki prasak od 13. maja u bioskopima