ForeverZ A U V E K   (Z A   V E D N O)

 

Tanja ima 35 godina i uspešnu karijeru. Njen suprug Mare je arhitekta. Jedne večeri, Tanja kasno dolazi kući. Mare započinje svađu i oni razmenju teške reči. On je ljubomoran, gubi kontrolu nad sobom i ošamari je. Očigledno, ovo nije prvi ovakav incident. Tanja se zaključava u kupatilu. Oni nastavljaju razgovor preko zatvorenih vrata. Mare se smiruje, ali kada Tanja izađe iz kupatila, ponovo postaje agresivan. Buka budi komšiju koji poziva policiju. Policija stiže i par se smiruje. Kada svi odu, par nastavlja sa psihičkim maltretiranjem. Ono što će uslediti je noć prepuna reči mržnje i korak po korak, na videlo će izaći sve mračne tajne veze. Iza fasade uspešnog para razotkriće se neočekivani osećaji inferiornosti, slabosti, prevare, frustracija i trauma iz njihovog detinjstva.

O PRODUKCIJI

 

Tanja: Mare, ne možemo ovako dalje. Ovo se stalno ponavlja. Ovo nije život.

Mare: Šta ti znaš o životu?

Tanja: Dovoljno da znam da nisam srećna.

Mare: Znaš li koliko ljudi ima u Ljubljani? Ne mogu svi biti srećni…

Povezana vest:  FAF: Dodeljene nagrade kritike i UFUS-a

 

Čitava priča se odvija tokom jedne noći u stanu u Ljubljani. Glumačka postava uključuje dva protagonista i nekoliko manjih uloga.

Bez obzira na to što se cela priča odvija u realnom vremenu (od 3.30 do 5.00 ujutru), ona je vrlo sažeta i emotivna. Ključno pitanje ili napetost filma se gradi na tome da li će ga ona napustiti ili ne. Prostor između ostavlja dovoljno prostora za dvoje glavnih glumaca da primene svoje improvizacije i iskustvo.

 

Većina priče događa se u stanu, na samo nekoliko kvadratnih metara. Za reditelja, to je bio poseban izazov da kreira pravu jačinu istinske filmske iluzije, da kreira mračnu dramu prepunu napetosti i potisnutih morbidnih priča koje tako često krijemo od sveta. U filmu nema scena fizičkog nasilja, nema histerije ili neprestanog vikanja. Film se zasniva na verbalnom konfliktu dvoje glavnih likova, na njihovim rečima punim mržnje i neizmernom psihičkom stresu.

 

Nagrade i festivali:

 

Slovenački filmski festival 2008.

Povezana vest:  OSCAR 2010: Najava, nominacije i kretativnost na delu

 

Marjuta Slamič – Stop Magazine Award

Maruta Slamič – Vesna

Jurij Moskon – Vesna

 

O reditelju – Damjan Kozole

Rođen 1964. godine u Brežicama, Slovenija. Jedan je od najpoznatijih slovenačkih filmskih stvaralaca. U njegovim filmovima „neki od najprostačkijih i nepoštenih karaktera otkrivaju svoju ljudskost“ (Alissa Simon, Variety). Sight & Sound svrstao je njegov film Rezervni deli među deset najvažnijih filmova Nove Evrope. Tokom 2005. godine retrospektiva njegovih filmova priređena je u SAD i Kanadi uz podršku američkog instituta za film (AFI). Njegov film Slovenka biće prvi slovenački film koji će biti u bioskopskoj distribuciji u Americi, pod nazivom A Call Girl. U bioskope u Los Anđelesu i Njujorku stiže u drugoj polovini 2010.

 

Filmografija

 

Rezervni deli (2003) se bavi problemom ilegalnih migracija u modernoj Evropi. Prati za trgovca ljudima iz malog mesta u Sloveniji koji prevoze ilegalne emigrante iz Hrvatske do zapadne Evrope. Njihov lični život odražava se na patnju emigranata, šaljući jasnu poruku da u modernom setu, sudbine nacija su tesno povezane. Film je bio prikazan u takmičarskom programu Berlinala 2003. a zatim je usledilo preko 50 međunarodnih filmskih festivala na kojima je osvojio veliki broj nagrada i ušao u selekciju najboljeg evropskog filma za European Film Award. Prema listu Guardian „slovenački scenarista i reditelj Damjan Kozole nam je dao najsnažniji i najprovokativniji film godine“ (Peter Bradshaw).

Povezana vest:  Glumica Jovana Stojiljković u žiriju Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala

Delo osvobaja (2005.) osvojio je Grand pri na međunarodnom festivalu u Valensiji 2006. godine. Film prati depresivnog sredovečnog čoveka koji, zahvaljujući preokretu sudbine, pronalazi novu radost u životu radeći za opšte dobro.

Za vedno (2008.) je minimalistički film koji je Kozole snimao šest večeri u svom stanu. Film je osvojio nagradu Golden Sun za najbolji film na filmskom festivalu u Skoplju.

Slovenka (2009.), film je premijerno prikazan na međunarodnom festivalu u Torontu, posle čega su usledili festivalu u Londonu, Montrealu, Pusanu, Kairu, Solunu, Roterdamu i drugi. Glumica Nina Ivanišin osvojila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Valensiji, kao i na festivalu Les Arcs u Francuskoj.

 

„Zauvek“ je u bioskopima od 10. juna.