Ciklus filmova S obe strane zida u DKSG

Ciklus filmova „S obe strane zida“ biće održan od 16. do 20. decembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, povodom obeležavanja 20 godina od pada Berlinskog zida.

U saopštenju DKSG se navodi da će ciklus otvoriti dokumentarni film „Zid“ reditelja iz Istočne Nemačke Jirgena Bethera, koji je snimljen 1989. godine.

Film opisuje period u Nemačkoj neposredno nakon pada berlinskog zida, kada prolaznici odvaljuju komade zida za uspomenu, ljudi neometano šetaju od Istoka ka Zapadu, a granični policajci postaju gledaoci.

Reditelj Jirgen Bether, koji je svojim neugodnim dokumentarcima iznova provocirao kulturne poslenike svoje zemlje i pod pseudonimom strahovlade postao poznati slikar, i kamerman Tomas Plenert svoje impresije beleže spontanim posmatranjem i meditativnim stavovima.

Povezana vest:  Zaplovite u svet zabave i mašte uz film „Kako da dresirate svog zmaja 3“ 10. marta u bioskopima Cineplexx

U DKSG će 17. decembra biti prikazan film „Berlin in Germany“ (2002) reditelja Hanesa Štera, u kome glavne uloge igraju Jerg Sitauf, Julia Jeger, Robin Beker i Tom Jan.

Film govori o Martinu Šulcu koji 2001. godine iz Istočnog Berlina biva otpušten iz zatvora, u kome je bio 11 godina zbog ubistva.

Promenu i pad zida pratio je preko televizije, a sada je na slobodi, s nevažecom plavom ličnom kartom NDR-a i 800 istočnonemackih maraka u džepu.

Trećeg dana ciklusa biće prikazan film „Crkva sv. Nikole“ reditelja Franka Bejera iz 1995. godine, u kome igraju Barbara Auer, Ulrih Mates, Anemone Haze Volf i Ginter Nauman.

Povezana vest:  Tom Kruz u karantinu zbog koronavirusa?

Film govori o lajpciškoj porodici funkcionera Baher, u kojoj nakon smrti glave porodice, Alberta, oficira Narodne policije NDR-a s visokim odlikovanjima, dolazi do razdora.

Ćerka Astrid se priključuje opozicionom pokretu, dok njen brat Aleksandar, narednik u Ministarstvu za državnu bezbednost, brani interese vlastodržaca.

U okviru ciklusa u subotu će biti prikazan film „Utvara“ reditelja Kristijana Pecolda iz 2004. godine, u kome igraju Julija Humer, Zabine Timoteo i Mariane Bazler.

„Utvara“ govori o susretu tri žene u Berlinu: Francuskinje Fransoa, čije je dete pre nekoliko godina tu oteto, štićenice Nine, za koju na početku Fransoa misli da je njena nestala ćerka, i kradljivice Toni.

Povezana vest:  Jason Momoa je Konan Varvarin

Ciklus „S obe strane zida“ biće zatvoren projekcijom filma „Good bye Lenin“ (2003) reditelja Volfganga Bekera, u kome igraju Danijel Bril, Katrin Zas, Marija Zimon i Čulpan Hamatova.

Nakon bekstva oca porodice Kerner u leto 1978. godine na Zapad, u NDR-u ostaju supruga Kristina i dvoje dece. Jedanaest godina kasnije, na četrdesetogodišnjicu osnivanja socijalističke drzave, Kristina Kerner doživljava srčani napad i pada u komu iz koje se ponovo budi osam meseci kasnije, nakon pada zida.