„Svi severni gradovi“, prvi dugometražni film mladog i nagrađivanog reditelja Daneta Komljena, svoju svetsku premijeru imaće 5. avgusta, na prestižnom švajcarskom festivalu u Lokarnu, u okviru selekcije Znaci života (Signs of Life).

Film prati Bobana i Borisa koji žive u napuštenom kompleksu gotovo identičnih bungalova, okruženi zalutalim magarcima, plastičnim bocama, crvenim bobicama, trskom, visokim drvećem i nadničarima. U plavom šatoru podignutom u jednoj od soba, njih dvojica dele odnos koji nema imena. Utabani paterni njihove svakodnevice bivaju pomereni dolaskom Daneta u ovaj skriveni prostor. Sa njim dolazi i spoljni svet i donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na severu i jugu, o pravljenju nečega. Nove veze se uspostavljaju, a stare menjaju.

Povezana vest:  Dizni gradi dva zabavna parka na temu "Ratova zvezda"

Glavne uloge u “Svim severnim gradovima” tumače Boban Kaluđer, koji je već igrao u Komljenovim kratkim filmovima, Boris Isaković, kao i reditelj Dane Komljen, a film je snimljen u koprodukciji između Dart filma (Srbija), Pro.ba i Vizart (Bosna i Hercegovina) i Code Blue (Crna Gora). Projekat su podržali holandski Fond Hubert Bals, Filmski centar Srbije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Direktorat za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, kao i Nacionalni studij za savremenu umetnost Frenoa (Le Fresnoy).

Povezana vest:  Filmovi sa najvećom bioskopskom zaradom u svetu u 2010.

Dane Komljen rođen je 1986. godine. Studirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon čega je završio master studije iz oblasti savremene umetnosti na viskoj školi Frenoa (Le Fresnoy) u Francuskoj. Autor je nekoliko kratkih i eksprerimentalnih filmova koji su prikazivani i osvajali nagrade na najprestižnijim evropskim festivalima – u Kanu, Roterdamu, Lokarnu, Marseju, Njujorku. Jedan od njegovih poslednjih kratkih filmova, “Naše telo”, nominovan je prošle godine za nagradu Evropske filmske akademije. “Svi severni gradovi” su njegov prvi dugometražni film.

Povezana vest:  ŽAN RENO I RUBI ROUS U AKCIONOM TRILERU "THE DOORMAN" OD 5. NOVEMBRA U BIOSKOPIMA