U godini 2016. Bečki filmski fond je uspeo da poveća broj žena u televizijskim projektima zahvaljujući budžetskoj podršci za televiziju, i to sa 11 procenata u 2015. godini na 25 procenata u ovoj godini. Izmena uslova za dobijanje finansijske podrške televiziji uticala je na broj žena koje zauzimaju odgovorne umetničke pozicije. Zahtevi za dobijanje najviših iznosa mogu se podneti samo ukoliko najmanje jednu od pozicija za režiju, scenarijo i produkciju zauzima žena.

Povezana vest:  ROBERT PATINSON U NOVOJ AVANTURI

Od 26 finansiranih televizijskih projekata u ovoj godini devet projekata ima muškarce na rukovodećim umetničkim pozicijama, a dva projekta žene. Prošle godine je bilo 14 projekata sa isključivo muškim rukovodećim pozicijama, i nijedan projekat sa ženskim za isti broj finansiranih projekata.

„Ovo je pravi način da se utiče na postojeću neravnopravnost i da Beč postane zanimljiva kulturna lokacija za režisere i režiserke podjednako“, izjavio je član vlade grada Beča zadužen za kulturu, Andreas Mailat-Pokorni. Nakon uvođenja novog načina dodele sredstava koji podržava žene, sredstva koja su dodeljena producentkinjama, režiserkama i autorkama su udvostručena.

Povezana vest:  Beldocs 2021: eleMental skenira stanje mentalnog zdravlja sveta

PHOTO: Georg Lembergh i Melanie Yankers / Kabel 1 Abenteuer Leben