Pred punom salom Doma omladine juče je otvoren 22. Festival autorskog filma na kojem će do 3. decembra biti prikazano preko 80 filmskih ostvarenja i brojni prateći programi.

Na ovogodišnjem festivalu ponovo će se naći i najmlađa internacionalna takmičarska selekcija Festivala autorskog filma – Hrabri Balkan.

Selektori, Maša Seničić i Stefan Ivančić, danas su na konferenciji za medije predstavili program i žiri ove selekcije, a ujedno su istakli da hrabrost na Balkanu karakterišu intimnost i odgovornost, ali i filmovi kakvi nisu pravljeni u poslednjih trideset godina.

Povezana vest:  Juniverzalov tematski park biće izgrađen u Pekingu

Hrabri Balkan ne pravi razliku između onih stvaraoca čija su imena poznata i onih čiji se glasovi tek pojavljuju, zato ovaj program čine filmovi: „Minotaur“, „Sve, još uvek, u orbiti“, „Epizoda“, „Svi smo mi ovde oduvek“, „Tranzicija“, „Melanholični dron“, „Luksuzan salonac, na poželjnoj lokaciji, u užem centru grada“, „Limbo“, „Mama“, „Sećam se“ i „Na ivici“. U okviru ove selekcije, 2. decembra zakazana je domaća premijera filma „Vetar“, prvi dugometražni igrani film rediteljke Tamare Drakulić,snimljen prema priči „Zmajevi“ Ane Rodić.

Povezana vest:  Balkan bez granica u okviru Festivala autorskog filma

Članovi žirija Hrabrog Balkana, Ivan Salatić, Ivan Ikić i Tanja Šljivar, odgovarali su na pitanja moderatora Grega Dekura u vezi sa budućnošću balkanske kinematografije. „Želim da vidim velike promene na filmu koje će održavati korak sa savremenim tokovima, ali i da budu iskustveno bliski publici, za razliku od filmova koji se u poslednje vreme prave na ovim prostorima“, istakao je Salatić.

Povezana vest:  Blejk Lajvli kao Keri Bredšo

Ivan Ikić je i prokomentarisao da kinematografija naših prostora postaje sve uzbudljivija i smatra da će ova dekada ostaviti nešto značajno za filmsku istoriju Balkana.

Na današnjoj konferenciji medijima su se obratili i članovi ogranka FIPRESCI Srbije, Ivana Kronja i Tomislav Gavrić, koji su najavili da će dodeliti nagradu za najbolji angažovani film.

Žiri glavnog programa, kao i predsednik saveta Srdan Golubović obratiće se na sutrašnjoj konferenciji za medije.