Grad Beograd izdvojio je 24 miliona dinara za organizaciju ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala FEST, što je za pet miliona dinara više nego prethodne godine, izjavila je danas v.d. gradske sekretarke za kulturu Ivona Jevtić.

Kako je preneo Beoinfo, Jevtić je najavila da će 45. izdanje FEST-a, pod nazivom „Gledaj-Open your eyes“ biti održan od 24. februara do 5. marta, otvoriti italijanska glumica Monika Beluči i film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“.

Povezana vest:  Oskar Orsona Velsa prodat za 861.000 dolara

„Ovogodišnju smotru zatvoriće dugo iščekivani film ‘Tišina’ Martina Skorsezea a biće dodeljene nagrade ‘Beogradski pobednik’ za najbolji film u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, kao i nagrade za najboljeg reditelja, glumca, debitanta i druge“, kazala je gradska sekretarka.

Na FEST-u biće prikazano 95 filmova, dok je za najmlađu publiku organizovan Festić, sa projekcijama vikendom od 11 časova u Centru Sava.

„Posetioci Festa će po tradiciji moći da vide veliki broj ostvarenja koja su se našla u konkurenciji za ‘Oskara’, poput filmova ‘Mesečina’, ‘Mančester na moru’, ‘El’, ‘Noćne životinje’ i ‘Džeki“, navela je Jevtić.

Povezana vest:  Oskarovci narednih dana FEST-a

Pored Centra Sava, repertoar ovogodišnjeg FEST-a biće prikazivan i u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, bioskopu Fontana i po prvi put, u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“ na Paliluli, a publika će karte moći da kupi od sutra, po ceni od 250 do 500 dinara.

Govoreći o predstojećim manifestacijama u Beogradu, Jevtić je najavila održavanje festivala kratkog metra pod nazivom „Martovski festival“ kao i obeležavanje 70. godina postojanja Beogradskog dramskog pozorišta i 40 godina rada „Pozorištanca Puž“ i Afričkog muzeja u Beogradu.

Povezana vest:  Dženifer Lorens još opasnija: Novi trejler za film "Izdaja" je brutalan, ali uzbudljiv

Podsećajući da su prošlog oktobra održani Dani Moskve u Beograde, ona je dodala da će od 25. do 27. maja biti održani Dani Beograda u Moskvi, kao rezultat saradnje „dva bratska grada, države i naroda“.