U teatru Dolbi u Los Anđelesu kasno večeras biće održana 89. svečana dodela Oskara, nagrade američke Akademije flimskih umetnosti i nauka.

Favoriti za prestižnu nagradu su mjuzikl „La La Land“ sa rekordnih 14 nominacija i filmovi „Moonlight“ (Mesečina) i „Arrival“ (Dolazak).

Sa dodele će odsustvovati iranski reditelj Asgar Farhadi, čiji je film „Trgovački putnik“ nominovan u kategoriji najboljeg stranog filma.

Povezana vest:  Dodela Oskara 24. februara 2013.

Farhadi je posle Trampovog ukaza o zabrani ulaska u SAD državljana sedam većinom islamskih zemalja, među kojima je i Iran, rekao da nije prihvatljiva neizvesnost oko njegovog putovanja u SAD, i da je zato odlučio da ne prisustvuje dodeli Oskara, čak i ako mu bude dozvoljeno da uđe u SAD.

Posle dve godine kritika zbog nedostaka raznovrsnosti u izboru kandidata za Oskara, američka Akademija filmskih umetnosti i nauka ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je „Fences“ sa Denzelom Vašingtonom i Vajolom Dejvis i „Mesečina“ sa Maheršalom Alijem i Naomi Heris.

Povezana vest:  Podignuta svest mladih o jednakosti polova u filmskoj umetnosti

Na dodeli će nastupiti nekoliko poznatih muzičara, među kojima Sting, Džastin Timberlejk, Džon Ledžend i Lin-Manuel Miranda, koji će izvoditi pesme nominovane za najbolju orginalnu pesmu.

Ovogodišnju, 89. ceremoniju dodele Oskara, koja počinje u 19.00 po lokalnom vremenu, prenosiće američka televizijska mreža Ej-Bi-Si (ABC), a domaćin svečanosti biće glumac Džimi Kimel. ;