17_Festival_evropskog_filma_PalicBelgijski i poljski film u glavnom programu na Paliću

 

U glavnom takmičarskom programu 17. Festivala evropskog filma večeras će na Letnjoj pozornici na Paliću biti prikazani belgijsko-francuski film „Baroni“ i poljski „Naličje“.

Reditelj Nabil Ben Jadir snimio je priču o tri prijatelja marokanskog porekla koji žive u siromašnom predgradju Brisela. Sebe nazivaju baronima, dane provode u prijatnoj apatiji, dangubeći, ali jednog trenutka stvarni život grubo ulazi u njihov svet.

Tri drugara moraju da se uhvate u koštac sa problemima, prema scenariju koji je Jadir pisao sa Loranom Brandenburgerom. Uloge igraju Nader Bušandel, Murad Zeguendi, Munir Ait Hamou i drugi.

Povezana vest:  Dokumentarac o Obrenovcu u četvrtak u DOB-u

Film reditelja Borisa Lankoša „Naličje“ predstavlja priču o ženama, smeštenu u Varšavu danas i pedesetih godina prošlog veka.

Glavna junakinja Sabina je tiha, stidljiva žena koja je upravo napunila tridesetu. Očigledno je da u njenom životu nedostaje muškarac. Njena majka zna sve o tome i pokušava na sve moguće načine da svojoj kćerki pronadje dobrog muža. Celu situaciju kontroliše baka, ekscentrična dama oštrog jezika od koje se ništa ne može sakriti.

Povezana vest:  Nasmejte se do suza uz novu komediju "POL"!

Uloge igraju Agata Buzek, Ana Polonji, Kristina Janda i Marčin Doročinski. Scenario je napisao Andžej Bart, po romanu Martina Princa.

U drugom takmičarskom ciklusu „Paralele i sudari“ popodne će u bioskopu „Jadran“ u Subotici biti prikazani gruzijski „Ulični dani“ i nemačko-poljska koprodukcija „Prasići“.

Reditelj Levan Koguašvili kroz porodičnu dramu na temu narkomanske zavisnosti daje portret generacije vaspitavane u sovjetskom stilu. U fokusu „Uličnih dana“ su ljudi koji su bili mladi, u svojim dvadesetim, nakon pada Sovjetskog Saveza i koji nisu uspeli da se prilagode svim društveno-političkim i ekonomskim promenama, te se danas smatraju izgubljenom generacijom.

Povezana vest:  Ema Votson pauzira sa studijama

Film „Prasići“ u režiji Roberta Glinskog bavi se aktuelnom temom – prostitucijom tinejdžera. Junak filma Tomek je 16-ogodišnjak koji sa roditeljima živi u blizini granice. Jednog dana on otkriva tajnu svog školskog drugara koji se zajedno sa još nekolicinom dečaka prostituiše sa pedofilima iz Nemačke.

Publika Palićkog festivala moći će danas da vidi i niz drugih projekcija u ciklusima Novi madjarski film, Novi belgijski film, Mladi duh Evrope…