Britanski glumac Rodžer Mur, najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejmsu Bondu, umro je u 90. godini, saopštila je danas njegova porodica. Ser Rodžer Mur je igrao čuvenog špijuna 007 u sedam filmova o Bondu, ukjučujući „Živi i pusti druge da umru“ (Live and Let Die) ; i „Špijun koji me je voleo“ (The Spy Who Loved Me), prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Povezana vest:  Hale Beri i Kolin Farel dodeljuju Zlatne globuse

Murova porodica potvrdila je vest o njegovoj smrti preko Tvitera, navodeći da je umro „posle kratke ali hrabre borbe sa rakom“.

U saopštenju koje su potpisala njegova deca Debora, Džefri i Kristijan piše „Hvala tata što si bio ti, i što si bio toliko poseban za toliko mnogo ljudi“. Ser Rodžer koji je umro u Švajcarskoj, gde je dugo živeo, i imaće privatnu sahrana u Monaku prema njegovim željama, navela je porodica.

Povezana vest:  Prince of Persia, The sands of Time, trejler sa glumcima

Arhetip engleskog džentlmena Rodžer Mur se proslavio kao Sajmon Templar u televizijskoj seriji „Svetac“ (The Saint) od 1962. do 1969. i kasnije kao Džejms Bond. Poslednji u seriji filmova o Džejmsu Bondu bio je „Pogled na ubistvo“ (A View to a Kill) iz 1985. godine.

Plejboj na ekranu bio je sličan i u privatnom životu. Ženio se četiri puta, a sa trećom ženom Italijankom Luizom Matioli ima troje dece. Rodjen je 14. oktobra 1927. na jugu Londona, otac mu je bio policajac a majka domaćica.

Povezana vest:  MET DEJMON U EPSKOJ AVANTURI "VELIKI KINESKI ZID" OD 19. JANUARA U BIOSKOPIMA

Bio je putujući ambasador Unicefa od 1991. godine i u tom svojstvu je obišao svet. On je to smatrao svojom najvećom ulogom.