Ostvarenje „Nokturama“, od režisera Bertrana Bonela, predstavlja provokativni portret pariskih terorista modernog doba. Film detaljno prati grupu mladih ljudi, umornih od društva u kome žive, dok planiraju i izvršavaju seriju terorističkih napada u Parizu.

Oni nisu klasični ekstremisti, već ljudi različitih godina i porekla, što čini ovaj film još kontroverznijim. Film je „podigao prašinu“, i izazvao različite reakcije, kada je premijerno prikazan prošle godine na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu, 10 meseci nakon terorističkih napada u glavnom gradu Francuske.

Povezana vest:  Džoni Dep počeo da se bavi izdavaštvom

Indiewire je film ocenio kao „portret radikalnog nasilja, koji gotovo nema sličnosti s terorizmom kakvog znamo, ali ipak u nekim trenucima deluje mnogo realnije, baš iz tog razloga.“

Scenario za film je napisao Bertran Bonelo, a u glavnim ulogama ovog trilera našli su se Finegan Oldfild, Vensan Rotje i Hamza Meziani.

Glavni glumac Finegan Oldfild je posetio Beograd prilikom ovogodišnjeg FEST-a, kada je istakao da nije bila ideja da se bave terorizmom, nego pobunom mladih sličnom onoj iz 1968. godine. Prema Oldfildovim rečima, scenario je napisan 2006. godine, ali posle terorističkih napada u Parizu 2015. godine, na film se drugačije gleda, i o njemu se drugačije govori.

Povezana vest:  Najlepši porodični film ovog proleća – Zec Petar!

Bertran Bonelo rođen je 1968. godine u Francuskoj. Radi kao reditelj, scenarista, producent i kompozitor. Njegov kinematografski rad vezuje se za talas Novog francuskog ekstremizma. Njegovi radovi nominovani su za prestižne nagrade na međunarodnim festivalima, a film „Sen Loran“ bio je francuski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 2014. godine.

Povezana vest:  Film ''Letopisi Narnie: Putovanje Namernika Zore 3D'' od sutra na redovnom repertoaru bioskopa!

Domaća publika će imati priliku da pogleda film „Nokturama“ od 6. jula u bioskopima Tuckwood, Fontana, i Akademija 28 u Beogradu, CineStar u Novom Sadu, kao i u bioskopu Vilin grad u Nišu.