Gosti 23. Festivala autorskog filma, rediteljka filma „Druga strana svega“ Mila Turajlić, potpredsednica i izvršna producentkinja dokumentarnog filma HBO Europe Hanka Kastelicova, koja je izvršni producent filma „Druga strana svega“, kao i francuska koproducentkinja filma „Druga strana svega“ Karin Čičkovski, najavile su srpsku premijeru ovog dokumentarnog filma, koja će se održati sutra, 29. novembra u Sava Centru u 20.00 časova.

Kastelicova je istakla kako je od presudne važnosti za veliko interesovanje internacionalne publike to što je rediteljka uspela da prikaže „lokalnu temu i intimnu porodičnu priču na univerzalno razumljiv način.“ Karin Čičkovski je pohvalila i veštinu kojom je autorka uspela da iskombinuje arhivske snimke i specifični smisao za humor, koji temu filma približava posmatraču.

Povezana vest:  Radnja „Avatara 2" seli se u Pandorin okean

Prvu koprodukciju HBO Europe jednog srpskog filma, Kastelicova komentariše kao nesvakidašnju i intimnu saradnju, koja je privukla pažnju, kako lokalne, tako i globalne publike. Film će svoju veliku televizijsku premijeru imati na kanalima HBO Srbija i HBO Adria 14. decembra 2017. godine. Nakon televizijske premijere, film „Druga strana svega“, imaće sigurnu festivalsku budućnost, sve do leta 2018, kada će s emitovanjem filma krenuti svi HBO kanali.

Povodom filma Mraz, koji se takmiči za glavnu nagradu Festivala autorskog filma, gosti su bili producenti filma Janja Kralj i Remi Bura. Kralj je govorila o uzbuđenju koje je donosilo snimanje filma prvenstveno, jer je ekipa filma poprimila karakter putujućeg pozorišta koje se kretalo između granica Litvanije i Ukrajne, dok je Bura prokomentarisao dobro usaglašavanje umetničkog izraza samog reditelja Šarunasa Bartasa sa narativom jedne ljubavne priče, kakvu na dokumentarni način obrađuje film Mraz.

Povezana vest:  7. Grossmann festival fantastičnog filma i vina od 25. do 30. jula u Ljutomeru, Slovenija

Prisutnima su se obratili i turski reditelj Sinan Kesova, autor filma Predgrađe i rediteljka kratkometražnog filma Susret dva istoka, Marija Momić. Sinan Kesova rekao je kako je tokom snimanja pokušao da napravi film u kom glavni fokus nije sama priča, već svi ostali apekti filma, sa akcentom na vizuelni identitet. Mlada autorka Marija Momić podelila je impresije i iskustva koja su nastala iz njene saradnje sa dvoje korejanskih eksperimentalnih umetnika, skrećući pažnju na inovativni izraz u svom filmu.

Povezana vest:  "Drugačija" (Divergentni) od sutra u domaćim bioskopima

Film Predgrađe, koji je u selekciji Hrabri Balkan, biće prikazan u utorak u 19 časova u Dvorani kulturnog centra Beograda, a film Susret dva istoka publika će moći da pogleda u okviru programa Focus France, podržanog od strane Francuskog Instituta u Beogradu, 29. novembra u 21.30 u prostorijama Dvorane kulturnog centra.