Nikola Lezaic_sarajevo_festivalZa film „Tilva roš“ Ležajić nagrađen sa 25.000 evra
Srpski reditelj Nikola Ležaić, čiji je debitantski film „Tilva roš“ osvojio glavnu festivalsku nagradu „Srce Sarajeva“ na 16. Sarajevo film festivalu, dobio je i novčanu nagradu od 25.000 evra koju obezbeđuje Savet Evrope, saopštila je danas Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu. Pobednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Sarajevu koji je održan od 23. do 31. jula, jedini predstavnik Srbije u takmičarskom programu „Tilva roš“ izabran je u konkurenciji od 9 filmova iz regiona koji su se takmičil u programu igranog filma ovog najvećeg filmskog festivala na Balkanu.
Ležaićev film se odvija u rudarskom gradu Boru, nekadašnjem najvećem rudniku bakra u Evropi, koji se sada pretvorio u rupu od grada, gde su protesti rudara potiv privatizacije svakodnevni, a prati priču dva mlada ‘skejtera’ koji tu provode leto dok protesti postaju sve intenzivniji. Filmska priča o životu mladih ljudi u rudarskom gradu Bor, nakon regionalne premijere u Sarajevu imaće međunarodnu premijeru 8. avgusta na festivalu u Lokarnu a premijera u Srbiji najavljena je za kraj godine.
Na 16. Sarajevo film festivalu nagradu za najboljeg glumca osvojio je Marko Todorović, mladi glumac koji igra jednog od dva prijatelja u pobedničkom filmu „Tilva roš“.
Povezana vest:  Ministar Tasovac otvara Kustendorf