Stdenti Eko kampaOtvoren četvrti studentski eko-kamp „Sačuvajmo Dunav“

 

U okviru tradicionalne kampanje Dan Dunava na Velikom ratnom ostrvu počeo je sa radom četvrti studentski eko-kamp „Sačuvajmo Dunav“ koji organizuju Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem (kompanija Coca-Cola i Coca-Cola Hellenic Srbija) u saradnji sa Opštinom Zemun, Fakultetom za primenjenu ekologiju Univerziteta Singidunum – „Futura“, Fakultetom zaštite životne sredine Univerziteta Educons, JKP „Zelenilo-Beograd“ i Svetskim fondom za zaštitu prirode (WWF).

Tokom dve nedelje, od 31. jula do 15. avgusta, pedeset studenata podeljenih u dve smene, imaju priliku da kroz zanimljiva predavanja, radionice, praktičan rad i zabavne aktivnosti upoznaju različite aspekte životne sredine, probleme zagađenja vode i šta svako od njih može da učini za lepši i čistiji Dunav. Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje sa njima dele eminentni profesori i predstavnici nevladinih organizacija. Ovogodišnji program baziran je na studiji slučaja na temu Nacionalnog parka „Đerdap“, a na istu temu biće organizovano i takmičenje za studente.

Povezana vest:  Jelena Đoković otvorila renovirano igralište vrtića u Beogradu

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem, u okviru obeležavanja Dana Dunava, izuzetnu pažnju poklanjaju studentima i mladima uopšte jer će upravo oni nastaviti da razvijaju i šire svest o značaju zaštite životne sredine i o tome koliko je važno da se svako od nas odgovorno ponaša prema prirodi koja nas okružuje. Zato i ove godine, četvrti put zaredom, pružamo priliku studentima državnih i privatnih fakulteta da provedu nedelju dana u jedinstvenom prirodnom rezervatu, da se fokusiraju na pitanja uticaja zagađenja na vode, razvijajući svoju oblast istraživanja i da probude svoj istraživački duh“ izjavila je predstavnica Republičke direkcije za vode Milica Milenković.

Povezana vest:  Predstava Alegría trupe Cirque du Soleil nagrađen laskavim priznanjem

Predavanje Učesnici kampa dobili su i mogućnost da obiđu postrojenja za preradu vode za piće „Makiš“, Botaničku baštu „Jevremovac“ i postrojenje za preradu otpadnih voda kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija. Podršku u realizaciji kampa, imajući u vidu da je reč o studentskom kampu, pružili su Fakultet organizacionih nauka (FON) i studentske organizacije AIESEC, AEGEE, EESTEC, kao i Centar za razvoj karijere i INFOSTUD.

„Učešće u ekološkom kampu je idealna prilika za mlade ljude koje interesuje ekologija i zaštita vodenog ekosistema da detaljno, na edukativan, ali i zanimljiv način, upoznaju različite aspekte životne sredine, probleme zagađenja vode i uticaja na okolinu i na koji način oni mogu da pomognu u zaštiti reka. Coca-Cola Sistem, kao lider u proizvodnji bezalkoholnih pića i društveno odgovorna kompanija, oseća dužnost da se i sama ponaša odgovorno prema upotrebi vode, neprocenjivog resursa. To se posebno odnosi na način na koji upravljamo vodom, počev od konstantnog smanjenja njene upotrebe iz godine u godinu do tretiranja otpadnih voda na adekvatan način koji podržava očuvanje rečne flore i faune“, izjavila je predstavnica Coca-Cola Sistema Milica Stefanović.

Povezana vest:  Julius Meinl daruje na Svetski dan poezije

Inicijativa za održavanje studentskog ekološkog kampa pokrenuta je 2007. godine u okviru kampanje za proslavu međunarodnog Dana Dunava koji se u celoj Evropi slavi 29. juna. Aktivnosti koje kampanja obuhvata imaju za cilj zaštitu jedne od najlepših evropskih reka u Srbiji i da podignu svest o značaju Dunava za život 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. Kampanja je, takođe, svojevrstan apel na građane da se odgovorno ponašaju prema jednom od najznačajnijih ekosistema u Evropi.