Zena sa slomljenim nosem.Srpska kinematografija na 24. festivalu u Herceg Novom

 

Na Kanli kuli u Herceg Novom sutra se uručenjem nagrada završava 24. Montenegro film festival.

Glavni program je 2. avgusta otvorio, van konkurencije, srpski film „Žena sa slomljenim nosem“ reditelja i scenariste Srđana Koljevića.

U konkurenciji za „Zlatnu mimozu“ nalazi se 12 filmova, a o dobitnicima odlučuje žiri čiji su članovi Aleksandar Ris, Dejan Zečević i Bojan Bazeli.

Povezana vest:  Novi trejler filma "Skyfall"! (VIDEO)

Jedini srpski film u takmičarskom programu je debitantsko ostvarenje reditelja Srđana Spasojevića, po scenariju Aleksandra Radivojevića pod naslovom „Srpski film“, u kojem glavne uloge igraju Srđan Todorović i Sergej Trufunović.

Za nagrade konkuriše i eks-ju omnibus „Neke druge priče“, u kojem je srpski deo režirala debitantkinja iz Beograda Ana Marija Rosi, po svom scenariju. I u tom filmu igra Sergej Trifunović, a partnerka mu je Nataša Ninković.

Povezana vest:  Masterklas Karena Šahnazarova u Kinoteci

Srpska kinematografija zastupljena je u glavnom programu i kao manjinski koproducent u još tri filma.

To su hrvatski „Neka ostane među nama“ Rajka Grlića, u kojem glavnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović i „Sedamdeset i dva dana“ Danila Šerbežije, u kojem je efektnu rolu ostvario Bogdan Diklić, kao i „32. decembar“ debitanta Saše Hajdukovića iz Bosne i Hercegovine.

U selekciji su i dugometražni igrani filmovi iz Italije, Rumunije, Mađarske i Bugarske, kao i omnibus mladih autora iz Crne Gore.

Povezana vest:  Dženifer Aniston dobitnica nagrade Decenija vreline