MovieTapeKUSTENDORF 2011

Boris Mitić snima dokumentarac o Ničemu

 

Reditelj Boris Mitić, čiji su dokumentarni filmovi osvojili brojne međunarodne nagrade, priprema novi dokumentarac čija će tema biti – Ništa. Film pod radnim naslovom „Ništa posebno“ predstavlja dokumentarnu parabolu u kojoj se Ništa, personifikovano glasom naratora, bavi zabludama savremenog društva, rekao je agenciji Beta Mitić koji trenutno gostuje na filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf“ u Drvengradu na Mokroj gori.

-Ovo je neka vrsta ludog, potpuno atipičnog nastavka mog prethodnog filma ‘Doviđenja, kako ste?’. Ništa je u filozofskom, psihološkom i humanističkom smislu poslednja tabu tema. Kada se čovek upusti u istraživanje Ničega, u njegove raznovrsne aspekte, uviđa koliko je ono, zapravo, karika koja nam nedostaje – rekao je Mitić.

Ništa će u Mitićevom filmu putovati svetom u društvu tri prijatelja – Miša koji jede rupe u siru, debelog Amerikanca i Kornjače koja nosi svet na leđima i s njima raspravljati o najvećim zabludama savremenog društva. Mladi autor, koji je stekao međunarodni ugled dokumentarnim filmovima „Pretty Diana“, „UNMIK Titanik“ i „Doviđenja, kako ste“, planira da film snima u saradnji s vrhunskim snimateljima iz sedam zemalja – Koreje, Rusije, Poljske, Irana, SAD, Brazila i Južne Afrike.

Povezana vest:  Saga o vampirima kožu štiti od opekotina

Ideja reditelja jeste da svaki od snimatelja priču o Ničemu oboji svojom poetikom, ali i podnebljem iz kojeg potiče, kulturom i religijom kojoj pripada.

-Uglavnom sam birao snimatelje koje poznajem i koji su mi dragi, s kojima se dobro razumem. Uputstva u vezi sa snimanjem filma slaću im u fazama, a razrađivanje snimljenog materijala trajaće sve dok se ne dobije konačna formula, kao u filmu ‘Doviđenja, kako ste’, koji sam snimao nekoliko godina – rekao je reditelj.

Povezana vest:  Triler "KURIR" od 1. maja u bioskopima

Mitić kaže da je samu ideju o snimanju filma razrađivao gotovo godinu dana, jer je trebalo proveriti da li je to uopšte tema za dokumentarni film.

-Svi hoće da snime film o nekom Nečemu, ja želim da snimim film o Ničemu, ne zato što nemam više afirmativnih ideja, nego upravo zato što verujem da Ništa može da bude odličan katalizator za pozitivno shvatanje svega što mislimo da znamo – naveo je reditelj.

Pojam koji oduvek zaokuplja pažnju filozofa, teologa i mistika, matemaričara, fizičara i astronoma, umetnika i lakrdijaša, potpuno je neistražena tema u svetu filmske dokumentaristike. Reditelj se nada da će za realizaciju filma dobiti podršku od Filmskog centra Srbije i drugih domaćih institucija kulture.

-Veoma mi je važno da dobijem početni novac odavde kako bih imao polaznu osnovu za inostrane fondove. Nadam se da će ljudi koji sede u filmskim komisijama uspeti da prepoznaju koliko je to ozbiljan projekat. I prethodni film ‘Doviđenja, kako ste’ bavi se apstraktnom temom, aforistikom, a uspeo sam, ipak, da ga zavrtim na pet kontinenata – naglasio je reditelj.

Povezana vest:  Komedija "New Year's Eve" najgledanija u SAD i Kanadi

Dokumentarac „Doviđenja, kako ste“, u kojem je reditelj srpske aforizme prikazao kao univerzalni, satirični, odbrambeni pogled na svet, iskazan kreativnom upotrebom reči, prikazan je na festivalima širom sveta i dobio više od deset međunarodnih priznanja, a prikazuje se i na „Kustendorfu“.

Tri dosadašnja filma Borisa Mitića obišla su više od 180 festivala u 60 zemalja, otkupljeni su za emitovanje na 20 međunarodnih televizijskih kanala, nagrađena su sa 25 nagrada i osvojila pozitivne kritike širom sveta.