srpski_film_plakatNagrada za najbolji scenario za „Srpski film“ na 34. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

 

Nagradu za najbolji scenario na 34. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji se završava u subotu uveče, dobio je „Srpski film“ scenarista Aleksandra Radivojevića i Srđana Spasojevića, saopštio je festivalski žiri. U obrazloženju žirija – Biljana Maksić, dramaturg, Boban Skerlić, reditelj i Ljubica Arsić, književnik, navedeno je da su Radivojević i Spasojević pokazali izuzetnu doslednost u sprovođenju priče, precizno profilisanje karaktera, rafinirano korišćenje poznavanja filmskog jezika i istorije filma i filmskih žanrova“.

Povezana vest:  Karlovi Vari: Kristalni globus dobio film "The Almost Man"

Druga nagrada dodeljena je scenariju filma „Žena sa slomljenim nosem“ scenariste Srđana Koljevića „za vešto korišćenje dramaturških postulata u postizanju bajkovitosti i građenju umetničke verodostojnosti“.

Festivalski žiri je, za poetsku vrednost i moderan dramaturški izraz koji uspešno odslikava zadatu temu, treću nagradu dodelio scenariju filma „Neke druge priče“ koji su napisale Ivona Juka, Ana Maria Roši, Hanna Slak, Đorđe Stavreski i Ines Tanović.

Povezana vest:  Skot i Mekdonald pripremaju film od snimaka sa YouTube

Žiri ove godine, kako je navedeno, nije pronašao razloge za dodeljivanje specijalne nagade, kaže se u obražloženju.

„Srpski film“ dobitnik je nagrade i žirija kritike FRIPESCI Srbija, u sastavu Goran Gocić, Dinko Tucaković i Vladimir Džudović.

U obražloženju žirija kritike kaže se da „Srpski film“ mladih autora, pomerajući granice filmskog izraza i komunicirajući sa publikom na beskompromisan način, u domaću dramaturgiju unosi pozitivan nemir i oslobađa nas straha da li smo uopšte normalni

Povezana vest:  PORODIČNI DAN U BIOSKOPIMA CINEPLEXX 31. JANUARA

U kategoriji studentskih filmova nagradu je dobio scenario filma Daneta Komljena „Ja već jesam sve ono što želim da imam“ za „originalnost i promišljeno sproveden postupak u kreiranju filmske priče“.

Ovogodišnji, 34. Festival filmskog scenarija večeras će biti završen prikazivanjem, van konkurencije, dokumentarnog filma „Mica i okolne priče“ Milana Nikodijevića i filma „Selo gori… i tako“ Radoša Bajića.