beli_beli_svet_1Dve nagrade za ”Beli Beli Svet” Olega Novkovića

 

Na upravo završenom festivalu u Lokarnu, Švajcarska, Jasna Đuričić je nagrađena “ Zlatnim Leopardom” za ulogu Ružice  u filmu “ Beli Beli Svet” Olega Novkovića.

Film “Beli Beli Svet “ nagrađen  je I uglednom  nagradom za umetnički film Art Cinema Award koju dodeljuje međunarodno udruženje za art filomove Art &Essays Cinema Confederation (CICAE).

CICAE ,  osnovan 1955.godine, je najveći network za art filmove čiji je cilj da povezuje  najveće filmske festivale sa preko 3. 000 svetskih art house prikazivača  i distributera i da promoviše i podržava umetničke filmove.

Povezana vest:  Novi uspesi filma "Parada"

Art Cinema Award – Nagrada za umetnički film je veoma ugledna nagrada koju ovo udruženje već dugi niz godina dodeljuje na svetskim festivalima. Ona je ne samo potvrda umetničkoj vrednosti filma već i procena potencijala filma za biskopsku eksploataciju, to jest za biskopsku publiku. Ona svakako olakšava  da filmovi prikazani na svetskim festivalima steknu i pravi bioskopski život širom Evrope.

– Meni, kao producentu filma obe nagrade predstavljaju posebnu podršku i ohrabrenje – kaže Milena  Trobožić Garfield koja je, zajedno sa  Uliksom Fehmiu bila srpski producent  filma “Beli Beli Svet.”

Povezana vest:  Lista najbogatijih filmskih parova

-Zlatni Leopard za glavnu žensku ulogu, Jasni Đuričić je i nagrada predivnoj glumici i nagrada filmu. Art Cinema Award je kompliment umetničkim kvalitetima filma ali i  veoma važna preporuka  za budući plasman filma “Beli Beli Svet” u svetskoj bioskopskoj mrezi, pred publikom. Umetnički filmovi već sada imaju preko 100 miliona gledalaca godišnje u Evropi. Mislim da je budućnost evropskog filma i nezavisnih ( neholivudskih) produkcija upravo u njihovom repozicioniranju iz sfere zabave u sferu umetnosti, rame uz rame sa pozorištem, operom ili vizulenim umetnostima. Sve ove umetnosti imaju svoju publiku i doživljavaju veliki probražaj i ja duboko verujem da će se to desiti i sa umetničkim filmom. Art Cinema Award je za mene, kao producenta “ A dream come true” – dodala je Milena Trobožić Garfield.

Povezana vest:  U pripremi i treći nastavak "Mamurluka"

Art  Cinema Award se svake godine dodeljuje i na Kanskom filmskom  festival u okviru programa “15 dana autora”.