oskar_statue_1Oformljen odbor za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar

 

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije saopštila je danas da je izabrala članove stručnog odbora sa jednogodišnjim mandatom za izbor domaćeg kandidata za 83. godišnju nagradu Američke filmske kademije, Oskar, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku.

Članovi Stručnog odbora su filmolog Petar Volk, montažer Jelena Đokić, glumica Dušica Žegarac i publicista Radoslav Zelenović.

Povezana vest:  Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula

Članovi odbora su i filmolog-kritičar Božidar Zečević, reditelj Milan Jelić, reditelj Pater Lalović, scenograf Vladislav Lašić, glumac Dragan Nikolić, publicista Muharem Pervić, reditelj Ljubomir Radičević, glumica Ružica Sokić, reditelj Dinko Tucaković, glumica Vesna Čipčić i glumac Slavko Štimac.

Stručni odbor će filmove ocenjivati od 13. do 25. septembra, a odluku o izboru kandidata doneće do 28. septembra, kako bi kopija izabranog filma sa pratećom dokumentacijom bila blagovremeno dostavljena Američkoj filmskoj akademiji u Los Anđelesu do 1. oktobra.

Povezana vest:  Kina: posle "Skyfall"-a, cenzurisan i "Atlas oblaka"

Svim ovogodišnjim producentima, kako je navedeno u saopštenju, dostavljen je obrazac prijave sa pratećim upustvima, koji se može preuzeti i sa sajta Filmskog centra Srbije: www.fcs.rs.

Pravilno popunjene prijave filmova, koji ispunjavaju uslove Američke filmske akademije i Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije moraju biti dostavljene do 5. septembra na adresu Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Kososvka 11.

Povezana vest:  Drugi festivalski dan posvećen filmovima Kler Simon u Muzeju savremene umetnosti