Sophia_Coppola_1Film Sofije Kopole dobitnik Zlatnog lava u Veneciji

 

Film „Somewhere“, američke rediteljke Sofije Kopole dobitnik je Zlatnog lava na 67. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, saopšteno je na zvaničnom sajtu festivala.

Predsednik žirija ovogodišnje Mostre, američki reditelj Kventin Tarantino rekao je večeras da je žiri jednoglasno izabrao film Kopolove kao najbolji, posle 11 dana festivala na kome je u konkurenciji za nagradu bilo 24 ostvarenja.

-Ovaj film nas je opčinio od prve scene – rekao je Tarantino.

Povezana vest:  Mila Jovović u filmu „Lovac na čudovišta“ od 25. februara u Areni Cineplex

Kopola je svoj film opisala kao „portret današnjeg Los Anđelesa“.

Film „Somewhere“ je priča o jednom glumcu, koga igra Stiven Dorf, koji se zahvaljujući svojoj ćerki suočava sa prazninom u sopstvenom životu.

Srebrnog lava za režiju dobio je španski reditelj Aleks dela Iglesia (Alex) za film „Balada Triste de Trompeta“. Njemu je pripala i nagrada za najbolji scenario.

Za najboljeg glumca proglašen je Vinsent Galo, za ulogu u filmu „Ešential killing“ poljskog reditelja Ježija Skolimovskog, čiji film je i dobitnik specijalne nagrade žirija.

Povezana vest:  Amanda Sajfrid i Mark Rafalo zajedno u filmu

Arijana Lebed je po oceni žirija najbolja glumica 67. Mostre. Ona je pehar Volpi osvojila za ulogu u filmu „Attenberg“, grčke rediteljke Atine Rejčel Tsanagari.

Nagradu Marčelo Mastrojani za najboljeg mladog glumca ili glumicu dobila je Mila Kunis za ulogu u filmu američkog reditelja Darena Aronofskog „Black Swan“.

Specijalnog lava za celokupno delo dobio je američki reditelj i producent Monte Helman.

-Monte Helman je veliki filmski umetnik i pesnik minimalizma. Njegov rad je inspirisao ovaj žiri i ovo je naš način da mu odamo hvalu – piše u saopštenju žirija.

Povezana vest:  Retrospektiva Karla Baumgartnera u Zgradi Kinoteke

Film „En el Futuro“ argentinskog režisera Maura Andrisija (Andriži) dobio je nezvaničnog Zlatnog lava za filmove sa gej tematikom na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri.

Film „En el Futuro“ prikazan je u selekciji Horizonti, koja je venecijanski pandan kanskoj selekciji „Izvestan pogled“. Zlatni lav za gej filmove dodeljuje se od 2007.