Stefan_Ruzowitzky_OscarDani austrijskog filma u Dvorani KCB od 14. do 20. oktobra

 

Manifestacija „Dani austrijskog filma“ biće održana od 14. do 20. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB), a otvoriće je ugledni austrijski reditelj, oskarovac Stefan Ružovicki, najavili su organizatori.

Ružovicki je 2008. godine dobio Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, za ostvarenje „Falsifikatori“, a taj film će biti prikazan na otvaranju Dana austrijskog filma, saopšteno je iz KCB-a.

Povezana vest:  Bred i Anđelina kupili burme od po 600.000 evra

Falsifikatori_-_Stefan_RuzovickiManifestacija se organizuje u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, a nastala je na osnovu konkursa za projekat „Network Call“ koji su raspisali Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i umetnost i Ministarstvo za evropske i međunarodne odnose Austrije.

Selektor programa, filmski kritičar Nebojša Popović, odabrao je 12 filmova, među kojima su i ovogodišnji austrijski kandidat za Oskara „Malecka“, najgledaniji austrijski film u 2009. godini, crna komedija „Do poslednje kosti“, i provokativna satira „Uključi mozak!“.

Povezana vest:  Džejms Franko napisao knjigu

Najavljeni su i filmovi „Saveti gospodina Kuke“ i „Trenutak slobode“, o sudbini onih koji s istoka dolaze ili pokušavaju da dođu na zapad, zatim porodična drama o sukobu generacija „Sve nevidljive stvari“, kao i film o nuklearnoj katastrofi „Prvi dan“.

Trenutak_slobode_-_Aras_T_RiahiProgram obuhvata i porodičnu komediju „Sitne ribe“, psihološku dramu „Rimini“ i ljubavni omnibus „Universalove“, koji će biti prikazan na zatvaranju festivala.

Povezana vest:  Beogradska premijera filma “Logor smrti u Karašjoku” u Bioskopu Balkan

Moto manifestacije glasi „Drugi – to smo mi“ i ukazuje na ono što je zajedničko većini odabranih filmova, a to je spremnost da se preuzme odgovornost za život bližnjih, naveo je selektor.

Prodaja ulaznica za Dane austrijskog filma, po ceni od 200 dinara, počeće 10. oktobra.