Morgan_freeman_NepobediviMorganu Frimenu nagrada za životno delo

 

Američkom glumcu Morganu Frimenu će juna iduće godine Američki filmski institut (AFI) dodeliti nagradu za životno delo, pa će tako on, posle Sidnija Poatjea, biti drugi tamnoputi glumac koji je dobio ovo priznanje.

Nagrada će 73-godišnjem oskarovcu biti dodeljena u Los Anđelesu 9. juna, prenose danas svetski mediji.

Predsednik Odbora AFI-ja Hauard Stringer ističe da je Morgan, tokom svoje dugogodišnje karijere, jednako ubedljiv u svim ulogama „bilo da igra robijaša, predsednika ili Boga“, pa nije čudo što je zadobio veliko poštovanje publike i kolega.

Povezana vest:  "LJUBAV JE SVE" u bioskopima od 18. aprila

Frimen u svojoj filmskoj karijeri ima nagradu Zlatni globus za film „Vozeći gospođicu Dejzi“ ( iz 1989. godine), a i nominovan je za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Stritsmart“ (Street Smart, iz 1987.) i za glavnu u filmu „Bekstvo iz Šošenka“ (The Shawshank Redemption, iz 1994.).

Godine 2003. snimio je film „Devojka od milion dolara“ (Million Dollar Baby) za koji je dobio Oskara za najbolju epizodnu ulogu.

Povezana vest:  FEDEORA izabrala Nenada Dukića za novog predsednika

Frimen je ove godine bio nominovan za Oskara za najbolju ulogu, u roli bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele u filmu „Nepobedivi“ (Invictus) Klinta Istvuda. Frimen je rođen 1. jula 1937. godine u Memfisu, u saveznoj državi Tenesi, na istoku Sjedinjenih Američkih Država. Po završetku srednje škole, počeo je da studira vazduhoplovstvo u želji da postane pilot. Početkom 50-tih godine uputio se u Los Anđeles kako bi se oprobao u svetu umetnosti. Počeo je da uzima časove plesa i pevanja.

Povezana vest:  Biografski film o Tomi Zdravkoviću u Kombank dvorani gde je 1987. godine na istom mestu nastupao čak 20 puta za redom

Početkom 60-tih odlazi u Njujork i glumi u manjim pozorištima, sve do 1966. kada dobija manje uloge u filmovima.

Morganov debi je usledio 1968. godine u mjuziklu „Helou Doli“ (Hello Dolly), posle kojeg slede drugi mjuzikli, kao i uloga Otela na njujorškom festivalu Šekspirovih drama.

Prava slava dolazi 70-tih godina, kada postiže velike uspehe u požorišnim i filmskim ostvarenjima.