Novi koproducenti za Tucakovićev film Doktor Rej i đavoli

 

nikolas_reyBudući dugometražni film Dinka Tucakovića „Doktor Rej i đavoli“, o boravku američkog režisera Nikolasa Reja (Nicholas Ray) u Beogradu šezdesetih godina, dobio je nove koproducente – iz Makedonije, Mađarske i Srbije.

-Film se realizuje sa partnerima iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, a u prvim januarskim danima potpisani su ugovori i sa producentima iz Makedonije i Mađarske, kao i sa „Avala filmom“ iz Beograda“, saopštila je danas producentska kuća „Viktorija film“, takođe najavivši da se očekuje učešće partnera iz Italije.

Povezana vest:  PLAVI ZUB powered by NOKIA u DOMU OMLADINE, Neafirmisani reditelji tehnologijom i kreativnošću konkurišu profesionalcima

“Doktor Rej i đavoli“ biće sniman od maja do oktobra, a premijera je planirana za 2011. godinu, na stotu godišnjicu rođenja Nikolasa Reja (1911-1979), autora kultnog filma „Buntovnik bez razloga“ (1955). To ostvarenje je od Džejmsa Dina (James Dean) napravilo veliku zvezdu.

U vreme kada je Rej posetio Beograd, tadašnjom Jugoslavijom krstarili su Orson Vels i Frensis Ford Kopola, kinematografijom su se bavili pisci Slobodan Selenić i Borislav Mihajlović Mihiz, a studio „Avala film“ i njegov direktor Ratko Dražević pokušavali su da u bivšoj Jugoslaviji naprave balkanski Holivud, saopštila je „Viktorija film“.

Povezana vest:  Umro reditelj Piter Jejts

U filmu će igrati Dragan Bjelogrlić, Sergej i Branislav Trifunović, Svetozar Cvetković, Anica Dobra, Gordan Kičić i Ana Sansa.

Projekat za koji je Dinko Tucaković napisao scenario, dobio je prvu nagradu na konkursu Skupštine grada Beograda, kao i podršku fonda SSE CN, pre nekoliko dana na filmskom festivalu u Solunu.

Filn je dobio podršku Fondacije Nikolas Rej iz Njujorka, čiji je direktor Sjuzan Rej, supruga reditelja, sa kojom je Tucaković potpisao sporazum o saradnji na filmskom festivalu u Torinu. Podrška i materijali dobijeni su i od režisera Vima Vendersa i njegove producentske kuće „Neus roud muvi“ (Neus Road Movie).

Povezana vest:  Ljubav i drugi stimulansi“ večeras pretpremijerno u Domu sindikata

Produkciona konstrukcija će biti zaokružena na produkcionim fondovima i susretima na filmskim festivalima u Berlinu, Visbadenu i Sarajevu, a projekat će participirati i za sredstva evropskog filmskog fonda „Eurimaž“. Autorski deo filmske ekipe činiće direktor fotografije Goran Volarević, scenograf Veljko Despotović, kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor Vladimir Petričević i drugi.

Snimanje je planirano na lokacijama na području Beograda, Subotice, Kotora, Ljubljane, Pariza, Zagreba i Torina.