U Narodnom pozorištu u Leskovcu večeras je otvoren jedanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE.

Crvenim tepihom prošetali su poznati glumci i glumice, reditelji, producenti i filmski radnici, medju kojima i Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nataša Ninković, Mima Karadžić, Slobodan Šijan, Marija Bergam i drugi.

Dobrodošlicu gostima i publici poželela je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, a publici se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je istakao da će festival u narednim danima Leskovac učiniti regionalnim centrom u oblasti filma i da iz godine u godinu „briše granice i ujedinjuje zemlje bivše Jugoslavije“.

Festival je svečano otvorio jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Dragan Bjelogrlić, koji se poslednjih godina afirmisao i kao uspešan scenarista, reditelj i producent, saopštili su organizatori.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

„Ja sam prvi put na vašem festivalu, osećam se veoma uzbudjeno i drago mi je da sam tu iz tri razloga: prvi je puna sala, drugi je publika koja je došla da vidi filmove i da bude na festivalu, i treći taj što mnogo ljudi večeras ne gleda utakmicu Crvene zvezde“, rekao je Bjelogrlić.

Festival je otvoren projekcijom filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama.

Povezana vest:  Liam Hemsworth: Nikad me nije bilo više sramota!

Ljubitelji filma mogli su nastaviti svoje filmsko putovanje u Bioskopu od 21.15, gde je na programu bilo ostvarenje srpskog reditelja Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“, koji se pored već pomenutog „Južnog vetra“ nalazi u takmičarskom programu festivala.

Drugog dana festivala, u sredu, 19. septembra u okviru takmičarskog programa biće prikazani slovenački film „Osnove ubijanja“, ali i tri filmske premijere u Srbiji: ostvarenje crnogorskog reditelja Andra Martinovića „Izmedju dana i noći“ film hrvatske autorke Sare Hribar „Lada Kamenski“, kao i „Tajni sastojak“ Gjorčeta Stavreskog.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

U okviru studentskog filma biće prikazane projekcije studentskih radova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U Leskovačkom kulturnom centru, a u okviru pratećeg programa biće otvorena izložba kostima serije „Senke nad Balkanom“ u kojoj učestvuju Dragan Bjelogrlić, Marija Bergam i Boris Čakširan.

Leskovački internacionalni festival filmske režije održava od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.