MovieTapePočeo 9. festival italijanskog filma u Beogradu

 

Deveti festival italijanskog filma u Beogradu počeo je večeras u Muzeju Jugoslovenske kinoteke projekcijom filma „Strast“ (La Pašione), u prisustvu autora, reditelja Karla Macakuratija.

Otvarajući festival, ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio je najavio da će beogradska publika, zahvaljujući selektoru i umetničkom direktoru manifestacije Paolu Minutu, videti najnovija ostvarenja italijanske kinematografije i upoznati nove, mlade glumce, koji predstavljaju vitalnost italijanskog filma.

Povezana vest:  Džoni Dep je najpreplaćeniji glumac Holivuda

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović je podsetio da je prvi ciklus prikazan u Kinoteci po njenom otvaranju 1949. godine bila revija filmova italijanskog neorealizma, što je ujedno bilo i prvo organizovano predstavljanje ostvarenja neorealizma van Italije.

Od tada, naveo je Zelenović, u Kinoteci su prikazane kompletne retrospektive najznačajnijih italijanskih reditelja, a sada će biti predstavljena i najnovija ostvarenja iz 2009. i 2010 godine, među kojima su tri ostvarenja sa ovogodišnjeg Venecijanskog festivala, dok će jedan premijeru u Italiji imati tek u februaru.

Povezana vest:  Najavljena Borba Titana 2

Do 26. novembra biće prikazano još sedam filmova – „18 godina kasnije“ Alesandra Lea, „Ja, oni i Lara“ Karla Verdonea, „Velma“ Pjera Tomazelija, „Basilikata – od obale do obale“ Roka Papalea, „Mračna ljubav“ Antonija Kapuanoa, „Fizika vode“ Feličea Farine i „Vesti o iskopinama“ Emidija Greka.

Selekcija obuhvata uglavnom komedije, kojima Italija može da se pohvali u okviru svetske filmske produkcije, ali na repertoaru su i filmovi ozbiljnijeg dramskog karaktera.

Povezana vest:  Jubilarni Fest otvara "Drvo života" Terensa Malika

Gosti festivala, pored Macakuratija, biće reditelji Tomazeli i Farina. Organizatori su Italijanska federacija kino klubova, ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, a realizaciji su doprineli Ministarstvo kulture Italije i Direkcija za film iz te zemlje.