Zvonimir_JuricŽiri 16. Festivala autorskog filma

 

 

Nagradu „Aleksandrar Saša Petrović“ za najbolji film Festivala autorskog filma ove godine dodeliće žiri u sastavu Zvonimir Jurić, Corinne Diseren i Tomas Lemarquis.

 

Zvonimir Jurić, hrvatski reditelj, prošlogodišnji je dobitnik Gran prija „Aleksandar Saša Petrović“ sa filmom „Crnci“. Njegov kratki film „Žuti mjesec“, jedna od priča iz omnibusa „Zagrebačke priče“, osvojio je „Srce Sarajeva“ na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. „Žuti mjesec“ se takođe takmičio za „Zlatnog medveda“ u programu „Berlinale Shorts“ (koji je prikazao 25 probranih od 2600 prijavljenih filmova), i osvojio nagrade na festivalu u Vukovaru, Drami, Puli i portugalskom festivalu „Festroia“. Zvonimir Jurić je autor igranih filmova „Seks, piće i krvoproliće“, „Onaj koji će ostati neprimjećen“, kao i dokumentarnih filmova „Nebo iznad Osijeka“ i „Crnci su izdržali, a i ja“.

Povezana vest:  Film Vakolda kandidat Argentine za Oskara

 

Corinne_DiserensMeđunarodna kuratorka Corinne Diserens radila je kao kuratorka i direktorka  muzeja savremene umetnosti u Marseju, Nantu, Bolcanu, radila je za pariski centar „Žorž Pompidu“,  i vodila nekoliko međunarodnih bijenala među kojima je i bijenale u Sao Paolu, baveći se delima najzanačajnijih savremenih umetnika kao što su Dan Graham, Nan Goldin, Santu Mofokeng, David Goldblatt, Francis Alys, Tacita Dean, Peter Friedl, Dieter Roth, Diane Arbus, Gordon Mata Clark. Diserens je izazvala burne reakcije medija i institucija  2008. godine, kada je, kao direktorka italijanskog  Museion Bolzano, branila pravo muzeja da izlaže delo koje je uvredilo Papu Benedikta XVI.

Povezana vest:  Skarlet Johansnon čekala ulogu u "Crnoj udovici" 10 godina

 

Tomas Lemarquis je islandski glumac i umetnik, koji je slavu stekao ulogom u filmu „Noi Albinoi“, snimljenom 2003. godine. Za ulogu u ovom filmu Lemarquis je dobio nagradu „Edduverdlaun“ za najboljeg glumca, islandski pandan Oskaru, a za istu ulogu nominovan je za Evropske filmske nagrade. Studirao je pozorište i umetnost u Parizu i Rejkjaviku. Igrao je i u filmovima “Desember“, „Jardin Kennedy“, „Ich Bombe“, „Luftbusiness“. Paralelno sa glumačkom karijerom, Lemarquis se bavi i video instalacijama i performansom, izlažući u Rejkjaviku, Varšavi, Berlinu, Parizu, Hagu.

Povezana vest:  Jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

 

U takmičarskog programu festivala nalazi se 14 ostvarenja.