Michael Rowe CannesNajbolji kanski debitant Majkl Rouv gost Festivala autorskog filma

 

 

Michael Rowe

Majkl Rouv je reditelj poreklom iz Australije koji živi u Meksiku. Za „Prestupnu godinu“, erotski triler snimljen malim budžetom o ženi koja želi da umre 29. februara, sniman u jednoj sobi sa dvoje aktera, Rouv je napisao i scenario. Nakon što je diplomirao engleski jezik i književnost, ponuđen mu je posao pisca scenarija na televiziji. Kako nije želeo da zaglavi u kancelariji, Rouv je otišao u Meksiko Siti, gde i danas živi i radi. Na snimanje „Prestupne godine“ Rouv je čekao 7 godina. Plan da snimi film digitalnom kamerom i svojom opremom izjalovio se kada mu je kuća u Meksiko Sitiju opljačkana, te je morao da nađe producente. „Prestupna godina“ oduševila je kritiku ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala. Za ovaj film, koji je na programu Festivala autorskog filma, Majkl Rouv osvojio je nagradu „Camera d’Or“ za najbolji debitantski film.

Povezana vest:  Beogradska premijera filma BILO JEDNOM...U HOLIVUDU se ne propušta!

 

Raffi Pits

Reditelj Rafi Pits pripada novom talasu iranskog filma, čiji su reditelji osvoji brojne prestižne nagrade na festivalima širom sveta.  Proveo je detinjstvo u Teheranu, a filmsku školu završio u Londonu. Pits je prvi reditelj iz egzila koji je, nakon revolucije 1979. godine,  dobio priliku da snima u Iranu 1996. godine. Rafi Pits je dva puta bio nominovan za  „Zlatnog medveda“, sa filmom „Zima je“ 2006. godine, i sa poslednjim filmom, „Lovac“, koji je na programu Festivala autorskog filma. U filmu „Lovac“ Rafi Pits igra i naslovnu ulogu.

Povezana vest:  Animirani film režisera "Knjige o džungli 2"

 

 

Marc Vives

Mark Vivs je filmski autor, montažer i video umetnik. Studirao je na NYU, odakle i poznaje reditelja filma „Putty Hill“ iz glavnog programa FAF-a, Majkla Poterfilda. Prvi dugometražni film na kome je radio kao montažer je dokumentarac „Slikar Sem Frensis“ o poznatom američkom ekspresionisti. Ovaj dokumentarac sa uspehom se prikazivao na festivalima i u muzejima širom sveta, između ostalog u Muzeju savremene umetnosti u Los Anđelesu i u pariskom Luvru. „Putty Hill“, zanimljivo ostvarenje koji su kritičari ocenili kao ono što bi američki nezavisni film trebalo da bude, je Vivsov prvi igrani film. Živi u Bruklinu.

Povezana vest:  Dikaprio možda u rimejku filma Zvezda je rođena

 

Janko Popović Volarić

Janko Popović Volarić je hrvatski filmskipozorišnitelevizijski glumac. Nakon epizodne uloge u kriminalističkoj seriji „Balkan Inc.“, Janko je prvu veću televizijsku ulogu dobio telenoveli produkcijske kuće AVA,  „Obični ljudi„. Nakon toga Janko je igrao i u  telenovelama „Ponos Ratkajevih“, „Sve će biti dobro“, „Najbolje godine“. Osim na televiziji, Janko nastupa i u pozorištu i na filmu. Prvu ozbiljnu filmsku ulogu za koju je dobio odlične kritike, i nakon koje mu predviđaju ozbiljnu filmsku karijeru, Popović je igrao u nagrađivanom filmu Dalibora Matanića,  „Majka asfalta“, koji je na programu ovogodišnjeg Festivala autorskog Filma.