Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova, dolazi na FEST 2019 samo nekoliko dana nakon premijere održane u Moskvi. Premijerna projekcija je zakazana za četvrtak 28. februar u 19:00 u Sava centru.

 Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko lomila srednjevekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, javni službenici i oficiri, osuđenici, arhitekte i hroničari, kineski šverceri, ratoborni stanovnici stepa, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari,…

Povezana vest:  Ben Aflek: Opsednut sam novcem

Priča prati glavnog lika, mladog oficira nove garde Petra I, Ivana Demarina (Illya Malanin), koji po naredbi cara ide na granicu u Toboljsk – prvu prestonicu Sibira. Upravo u Toboljsku upoznaje svoju prvu ljubav Mašu Remizovu (Yulia Makarova). Glavni likovi su uvučeni u ekspediciju u potrazi za zlatom. Petru I su potrebna sredstva za rat protiv švedske vojske. Njihova tvrđava je okružena hordama neprijateljske azijske vojske, i nije im preostalo ništa drugo već da čekaju pomoć.  Film sadrži kako fiktivne, tako i realne istorijske likove kao što su Semen Remezov (Dmitry Nazarov) – poznati sibirski kartograf, istoričar i arhitekta Toboljska; Matvej Gagarin (Evgeny Dyatlov) – prvi sibirski guverner; Ivan Bačholz (Alexander Lazarev) – osnivač grada Omska; Johan Renat (Andrei Burkovsky) – zatočeni švedski oficir, prognan nakon borbe na Poltavi 1709.godine koji je sanjao o povratku u svoju zemlju po svaku cenu; Brigita (Agatha Muceniece) – supruga vojnika Cmisa, tajno zaljubljena u Johana. Sibirska ljubav između Ivana i Maše nadjačala je ljubavni trougao Johan-Brigit-Cmis. Po završetku rata, kao najvećeg izazova, glavni likovi grade svoje živote na osnovnim vrednostima vere, nade, ljubavi, istinskom patriotizmu i predanosti domovini. Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scnama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda, ali i zanosnom interpretacijom novih glumačkih nada.

Povezana vest:  NOVI FILM VUDIJA ALENA NA CINEMAFESTU MESEC DANA PRE AMERIČKE PREMIJERE