Novo, 49. po redu izdanje Međunardonog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara 2020. godine, a na programu, u više programskih celina, je i više recentnih srpskih filmova i srpskih koprodukcija.

Tako će „Moj jutarnji smeh“, debitantski celovečernji igrani film scenariste i reditelja Marka Đorđevića, u Roterdamu biti prikazivan u zvaničnom programu Bright Future (Svetla budućnost) , a to je programska celina usredsređena na aktuelne prve ili druge filmove u karijerama reditelja i rediteljka iz svih krajeva sveta. U pitanju je međunarodna premijera ovog filma, a ovo se dešava nakon zapaženih festivalskih nastupa u našoj zemlji i čak tri glavne festivalske nagrade u samo dve sedmice (nagrade na Festivalu autorskog filma u Beogradu, Pančevo Film Festivala i Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu u Kragujevcu) i nekoliko veoma posećenih specijalnijih projekcija u za te prilike dupke punoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.

„Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom. Ovaj film je nastao po scenariju Marka Đorđevića, koji je film režirao i montirao. Od saradnika treba izdvojiti: producenta Miloša Pušića, direktora fotografije Stefana Milosavljevića, kostimografkinju Lilu Vuković i scenografkinju Mariju Kojić; kao i dizajnera zvuka Stevana Miloševića, montažere zvuka Borisa Zaborskog i Prvoslava Živanovića, miksera zvuka Kostasa Fylaktidisa i koloristkinju Eszter Nagy. Glavnu ulogu, Dejana, tumači Filip Đurić. Njegove partnerke su Jasna Đuričić i Ivana Vuković, dok zapaženu epizodu vidovnjaka tumači Nebojša Glogovac kome je ovo jedna od poslednjih uloga na filmu. U filmu  glume i Bratislav Slavković, Stefan Trifunović, Momčilo Simić, Snežana Tatalović, Sonja Isailović i drugi.

Povezana vest:  Cinefest i P... S... Fashion vas vode na premijeru filma "Ne znam kako joj polazi za rukom"

U istom programu dogodiće se i svetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića, ostvarenja „Srećan Božić, Yiwu!“ (Merry Christmas, Yiwu!). Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se Božićni proizvodi za ceo svet. Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević, producenti su  Iva Plemić DivjakMario Adamson i Rut Reid, a koproducenti: Jasmina Sijeričić, Hajno Dekert i Tjeri Detej. Montažerka je Jelena Maksimović, direktor fotografije Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer. Za dizajn i miks zvuka postarao se Patrik Stromdal, a asistent postprodukcije zvuka je Pavle Kovačević.

Povezana vest:  Eva Longorija objavila kuvar, planira još jedan

A deo programske celine Perspectives predstojećeg, 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu je i zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje „Okupirani bi oskop“ rediteljke Senke Domanović. A tu je biće i nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ autora Gorana Radovanovića. Pomenuto ostvarenje će u Roterdamu ove zime biti prikazivano u sklopu programskih celina Deep Focus i Regained.

To nije sve – i tursko-srpski film „Potencijalni kandidat“ imaće svetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, , a u okviru glavnog takmičarskog programa „Glasovi“. Scenarista, glavni glumac i reditelj filma „Potencijalni kandidat“ je Erčan Kesal, turski pisac, glumac i filmski reditelj. Kesal je filmom počeo da se bavi kao glumac i scenarista u filmovima Nurija Bilge Čejlana. Film „Potencijalni kandidat“ koproducirale su srpske produkcijske kuće Thalia Production i Living Pictures.

Povezana vest:  Nova nagrada za Ketrin Bigelou i njen film o Bin Ladenu

Sinopsis otkriva sledeće… Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje svoju viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

Svi pomenuti filmovi nastali su zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbij (FCS). Osim toga,u pratećem programu „Perspektive“  49. Međunarodnog  filmskog festivala u Roterdamu  biće prikazan i kratkometražni film „Dreamland“ kanadskog autora Alana Brauna, koji je nastao u sklopu rezidencijalnog programa festivala Alternative Film/Video u Beogradu koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. „Dreamland“ je neobično eksperimentalno putovanje, kroz onirične slike snimljene u Srbiji koje su veštim montažnim pristupom autora isprepletane sa snimcim a severa Kanade (oblast Kanadski štit), uz hipnotičke i paranoične audio frekvencije o vanzemaljskoj invaziji.

PHOTO: FCS promo