MovieTapeZavršeno snimanje omnibus filma „Oktobar“

 

Snimanje dugometražnog omnibusa „Oktobar“ u režiji sedmoro mladih autora, apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u klasi profesora Slobodana Šijana i asistenta Stefana Arsenijevića, uspešno je završeno, a premijera se planira za proleće 2011. godine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Slavni reditelj Šijan izjavio je da je vrlo zadovoljan onim što su režirali, po svojim scenarijima, Ognjen Isailović, Dane Komljen, Damir Romanov, Senka Domanović, Ognjen Glavonić, Milica Tomović i Ivan Pecikoza.

-Verujem da će ovo biti uspešan diplomski projekat. Drago mi je da je zaživeo kao zajednički rad i čestitam mladim kolegama – rekao je on novinarima u Domu omladine, dodajući da ipak treba sačekati da ispitna komisija kaže svoje, kao i da još predstoji nalaženje novca za postprodukciju.

Povezana vest:  Najavljeno otvaranje Sale “Mira Banjac” u bioskopu Abazija na Paliću

Šijan je istakao ulogu reditelja Arsenijevića u animiranju studenata da razumeju savremene načine „pakovanja“ projekta.

Sa završenim scenarijem konkurisali smo i izabrani za predstavljanje producentima na festivalu u Sofiji, medju svega 12 projekata iz sveta. Taj uspeh bio je inicijalna kapisla za pomoć od Ministarstva kulture, a zahvalni smo na predusretljivosti ministrovog savetnika Gorana Markovića, dodao je Šijan.

Povezana vest:  Sutra počinje 43. Fest uz novi, takmičarski koncept

Svih sedam priča smešteno je u Beograd i sve se dešavaju istog dana – 5. oktobra 2010. godine. Ti kratki filmovi, po žanru i tematici različiti, sastaviće jedinstveni mozaik u kome će publika videti Srbiju danas, očima mladih autora.

U projektu su angažovani i studenti produkcije, kamere, montaže, snimanja i dizajna zvuka i glume, tako da je ovo u pravom smislu generacijski film.

Vezivni element biće dokumentarni snimci, intervjui sa gradjanima na dan početka snimanja 5. oktobra ove godine sa pitanjem da li se nešto promenilo u Srbiji u protekloj deceniji.

Povezana vest:  Ledeno zagrevanje na Adi

Prema rečima mladih autora, u filmu „Oktobar“, iako je omnibus, postoji zajednički duh, a osnovni ton je više ozbiljan nego duhovit, mada ima i humora, ali od gorke i sarkastične vrste.

Uloge igraju Nikola Rakočević, Branislav Lečić, Ljiljana Dragutinović, Vladica Milosavljević, Miodrag Krstović, Vlastimir Djuza Stojiljković, Ljubomir Bandović, Jovo Maksić.

Prvi put na filmu se pojavljuju mladi glumci Dušica Novaković, Jelena Velkovski, Milica Grujiči

Uz finansijska sredstva Ministarstva kulture, realizaciju filma obavio je FDU, u koprodukciji sa filmskom kućom „Vision Team“.