GeorgeClooneyNova Klunijeva akcija za Sudan

 

Grupa koju je osnovao Džordž Kluni (George Clooney) saopštila je da je pokrenula akciju lansiranja satelitskog nadgledanje granice između severnog i južnog Sudana u nadi da bi se mogao sprečiti mogući novi građanski rat pošto jug u januaru bude održao referendum o secesiji. Klunijeva organizacija „Not On Our Watch“ u toj se akciji udružila sa Guglom (Google), jednom agencijom UN i organizacijama koje se bore protiv genocida, preneo je Akses Holivud (Ačeš Hollywood).

Povezana vest:  Film "Ma nije on takav" danas na SOFEST-u

Ideja je da se putem satelita sakupljuju slike koje će biti kombinovane s analizama situacije na terenu. Snimci će pokazivati eventualno kretanje vojnika, civila i registrovati druge znake koji ukazuju na neposrednu opasnost od rata.

-Želimo da poručimo eventualnim počiniteljima genocida i drugih ratnih zločina da mi motrimo, da ceo svet motri – poručio je Kluni.

Povezana vest:  Ladies night uz film „Sestre" i poklone iznenađenja

-Ratni zločinci uspevaju u mraku. Mnogo je teže počiniti masovne strahote dok mediji motre – dodao je holivudski glumac.

Jug Sudana najavio je za 9. januar referendum o nezavisnosti što je pobudilo strahovanja o obnavljaju građanskog rata sa severom zemlje. Referendum je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan 21-godišnji rat u kojem je poginulo dva miliona ljudi a dvostruko više raseljeno.

Povezana vest:  Branislav Trifunović i Petar Strugar u novom filmu „Prigušivač“ reditelja Gorana Nikolića!

Na severu Sudana uglavnom žive muslimanski Arapi, a na jugu animisti i hrišćani.