Ivan Karl, beogradski sekretar za kulturu, kazao je  da će Fest 2021. biti održan nešto kasnije nego inače, najverovatnije od 2. do 11. aprila.

Karl napominje da je festival u Berlinu pomeren za mart, dodela Oskara za april, Kan za jun, kao i Fest koji zbog aktuelnosti prati kalendar velikih svetskih filmskih manifestacija.

„U prilog navedenom datumu ide i okolnost da će se do aprila osetiti povoljne posledice vakcinacije koja u Srbiji već uzima zamah, a biće još masovnija u februaru i martu i kod nas i u inostranstvu. Uz lepše vreme pred dolazak proleća i, nadamo se svi, mnogo manje zaraženih i relaksaciju mera, mislim da će i publika moći komfornije da oseti festivalsku atmosferu“, kaže Karl.

Dodaje da je plan da se program Festa odvija u manjim dvoranama, ali većeg kapaciteta i s maksimalnim brojem projekcija, od jutarnjih do kasnih večernjih, kako bi se u potpunosti iskoristio broj mesta koji u tom trenutku bude dozvoljen.

Povezana vest:  Jelena Jovičić ambasadorka 9. Dečijeg filmskog festivala Kids festa

„Filmova će biti dovoljno, a selektovan program u koji sam imao uvid deluje iznenađujuće dobro imajuću u vidu kinematografsku godinu iza nas“, kazao je Karl.

Prema njegovim rečima Sekretarijat za kulturu je danas raspisao redovni godišnji konkurs, koji će biti otvoren za prijave do 1. marta.

„Kao što svima poznato, prošle godine je konkurs bio otkazan zbog epidemije kovid-19 i ta sredstva su bila solidarno preusmerena u saniranje posledica korone, na isplatu finansijske pomoći našim koleginicama i kolegama bez stalnog zaposlenja u gradskim ustanovama kulture“, kaže Karl.

Gradski sekkretar za kulturu otkriva i kada će biti održan Oktobarski salon.

Povezana vest:  Unuka Elvisa Prislija u Pobesnelom Maksu 4

„Oktobarski salon je bijenalna manifestacija, pa nije izvodljivo da ove 2021. imamo tzv. duplo izdanje, što je okvir za ostale smotre koje se održavaju na godišnjem nivou, a koje su 2020. otkazane zbog korone. Zato smo odlučili da izdanje planirano za 2020. održimo ove jeseni, a da odmah 2022. imamo i naredni salon, kako bi se 2024. vratili u standarni ritam svake parne godine“, kaže Karl i napominje da će se „Oktobarac“ ove godine održati u Muzeju 25. maj.

„U planu nam je da sledeće godine, nadam se uz saglasnost Ministarstva kulture i Vlade Republike Srbije, Oktobarski salon bude pozicioniran u takozvanoj staroj zgradi Ložionice u Savskoj ulici blizu Beograda na vodi, koja je nakon najavljenog renoviranja inače planirana za višenamenski kulturni centar. Možda bi u budućnosti mogla da postane i primarna adresa Oktobarskog salona“, kaže Karl.

Povezana vest:  Počinje 61. Berlinale

Sekretarijat za kulturu grada Beograda, kako kaže, ima planove i za manifestaciju Belef.

„Belef je je osnovan 1991. godine i svoje 30. jubilarno izdanje očekuje sa modifikovanom koncepcijom i podnaslovom Beogradska letnja scena. Akcenat će ubuduće znatno više biti više na pozorištu, i na ovaj način nastavljamo prošlogodišnju ideju okupljanja ne samo gradskih nego i teatara iz ostalih delova Srbije, u svojevrsnom produžetku redovne sezone i selekcijom najatraktivnijih predstava koje će se igrati na otvorenom na više punktova u Beogradu. Termin će verovatno biti krajem juna, odnosno početkom jula. Slogan ovog novog Belefa, biće „Novi početak“, kaže Karl.

PHOTO: Antonio Ahel/ATA Images