Film o ženskom papi na FEST-u 

Papa_JovanaFilm „Papa Jovana“, o legendarnom ženskom papi iz ranog srednjeg veka, biće prikazan 25. februara na ovogodišnjem festu, a zatim će otići u srpske bioskope. 
Kako je danas saopštila distributerska kuća „Tuck“, ovaj nemačko- britanski film u režiji Sonkea Vortmana je „istorijska drama“ i predstavljen je kao istinita priča, mada većina istoričara tvrdi da Papa Jovana nikada nije postojala. 
Legenda o ovoj ženi pojavila se u 13. veku, u spisima Dominikanskog reda, i govorila je o bezimenom naučniku i iscelitelju koji je prvo dogurao do pozicije pape a zatim bio ubijen kada je otkrivena njegova trudnoća, to jest da se radilo o prerušenoj ženi. 
U potonjim izvorima priče o Papi Jovani, njeno svetovno ime bilo je Jovan Angelikus, a papsko – Jovan VIII, pri čemu je vreme radnje pomereno sa kraja 11. veka na sredinu devetog. 
Sporenja o postojanju ove ličnosti traju do danas. 
Film je nastao prema istoimenom romanu Done Vulfolk Kros (Donna Woolfolk Croš) iz 1996. godine, a u njemu igraju Džoana Vokalek, Dejvid Venam, Džon Gudman, Ajan Glen i drugi. 
Ovo nije prva ekranizacija legende o Papi Jovani: još jedan film sa istim nazivom snimljen je 1972. godine sa Liv Ulman u glavnoj ulozi, a pored nje uloge su tumačili Olivija de Hevilend i Trevor Hauard. 

Povezana vest:  Sukob Supermena i Betmena odložen za 2016.