Prema poslednjim merama donetim od strane Kriznog štaba, bioskopi nisu izuzeti od skraćenja radnog vremena koje se odnosi na poslednji vikend u februaru. Donete mere ograničavaju radno vreme bioskopa, muzeja i galerija do 14 časova tokom vikenda, a od ove mere izuzeta su samo pozorišta čime je zadat poslednji udarac na poslovanje bioskopa u Srbiji.

Bioskopi se vrlo odgovorno ponašaju od kako su propisane sve epidemiološke mere protiv virusa Covid-19. Skoro šest meseci bioskopi nisu radili, a kada su dobili dozvolu za rad, poštovali su sve donete mere od strane Kriznog štaba. U svetu i kod nas, kroz razna istraživanja, dokazano je da su bioskopi jedno od najbezbednijih mesta.

Povezana vest:  Mel Gibson u filmu "Zaštitnik"

Ono što najviše smeta, što u trenucima kada se bioskopi bore za opstanak i za svako radno mesto, iscrpljenih resursa zbog dugotrajnog zatvaranja, skraćenog radnog vremena i smanjenog kapaciteta u salama, jeste da logika i razumevanje u donošenju mera Kriznog štaba više ne postoji, jer niko ne može da objasni u čemu se razlikuju bioskopi i pozorišta u donošenju ovakvih mera koje se odnose na poslednji vikend u februaru.

Povezana vest:  Trejler za film "Lov na bivšu ženu"

Već dugo vremena, bioskopi ne nailaze na razumevanje u Kriznom štabu. Ono što je nejasno u ovim odlukama i za šta ne dobijamo jasno objašnjenje, jeste zbog čega je bezbednija projekcija koja počinje u 19 časova, a nije bezbedna projekcija koja bi počinjala u 21 ili 22 h. Bioskopska publika se potpuno isto ponaša bez obzira u koje vreme gleda film jer bioskop nije noćni klub. Bioskopima skraćenje vremena značajno utiče na prihode koji su u ovom trenutku ionako mizerni i nedovoljni za ekonomski sanoodrzivo funkcionisanje.

Povezana vest:  Čening Tejtum u filmu Rona Hauarda

Ovakvim nelogičnim donošenjem mera, bioskopi neće preživeti poslednje udarce. Molimo odgovorne za razumevanje, odgovornost i logiku u donošenju odluka kako bi ova industrija, u koju je prethodnih godina uloženo mnogo sredstava preživela.

Nebojša Ćetković

Direktor Art Vista

Predsednik sekcije distributera u Privrednoj Komori RS

PHOTO: Aleksandar Živaljević